referendum-ucraina.jpg

În așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, și în regiunile Herson și Zaporijjea au început să anunțe rezultatele preliminare ale „referendumurilor privind aderarea la Rusia”. În așa-numita republică populară Donețk, 98,05 % dintre alegători ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă (după procesarea a 16 % din buletinele de vot). Iar în așa-zisa republică populară Luhansk, 97,79 % (după procesarea a 14 % din buletinele de vot), scrie meduza.io.

În regiunea ocupată Herson – 97,47 % (după procesarea a 12 % din buletinele de vot).

În regiunea ocupată Zaporijjea – 98 % (după procesarea a 20 % din buletinele de vot).

În așa-numita republică populară Donețk, rezultatele votului au fost anunțate chiar înainte ca acesta să se încheie. „Referendumul” a început la 23 septembrie și urma să dureze până la 27 septembrie.

TASS (agenție de presă din Rusia) anunță că, în ultima zi, votul la secțiile de votare din așa-zisa republică populară Luhansk și din regiunile ocupate Herson și Zaporijjea se va încheia la ora 16.00, în timp ce în așa-numita republică populară Donețk se va încheia la ora 20.00. Astfel, autoproclamata republică a anunțat rezultatele „referendumului” cu aproximativ patru ore înainte de încheierea oficială a votului.


În așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk sunt organizate referendumuri pentru aderarea la Rusia în perioada 23-27 septembrie. De asemenea, regiunile Herson și Zaporijjea organizează referendumuri pentru aderarea la Rusia, în aceeași perioadă.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md