foto9.jpg
Halloween este o sărbătoare foarte populară, de origine celtică, marcată în noaptea de 31 octombrie și în Moldova. Pentru a vedea care sunt percepțiile despre acestă sărbătoare la noi în țară echipa #diez vă propune un vox în care tinerii își expun trăirile și emoțiile din preajma acestui eveniment.

foto1Nicolae Morari: „Sărbătoarea dată în alte naționalități se consideră o sărbătoare când oamenii își pot revedea persoanele dragi care sunt decedate. Fiecare țară are tradițiile specifice față de această sărbătoare. Din păcate la noi în țară nu cam este sărbătorită putem spune că deloc, mai mult se frecventează cluburile sau petrecerile și atât. Pentru mine Halloween este o sărbătoare destul de interesantă cu aspecte speciale, același costume, atmosfera de horror, fiind destul de straniu și specific deoarece se sărbătorește odată în an. Poate că în viitor sărbătoare dată ar fi mai populară în Moldova ca și în alte țări, cred că asta ar duce și la un venit bun în bugetul țări.”

foto2

 

Valeria Moleșteanu: „Halloween-ul este o sărbătoare ce am împrumutat-o de la americani. Chiar dacă nu este o sărbătoare religioasă noi suntem bucuroși să o marcăm, mai ales copii care se maschează în diferite ciudățenii. La noi în Moldova nu se practică obiceiul cu bomboane dar în schimb sunt dovlecii ciopliți ce îi fac pe copii fericiți.”

 

foto3

 

Cătălin Avxentiev: „Halloween-ul este o sărbătoare atmosferică, mai mult pentru copii și adolescenți. O descriu acum așa datorită că în ziua dată poți să îți faci noi prieteni, să faci parte dintr-un colectiv. De asemenea, în ziua de Halloween fiecare persoana poate fi o fire artistică, creând un costum sinistru, unii pătrund în arta de a se masca, alții doar îmbracă o masca cumpărată de 30 lei. Totul depinde de interesul față de sărbătoare.”

foto4

 

Cristina Nosatîi: „Mulți consideră că Halloween-ul este o sărbătoare păgână și „neagră”. Eu cred că anume în această zi poți să-ți dezvolți creativitatea și imaginația. Îmi place mult că și în Oradea (unde îmi fac studiile acum) tinerii sunt foarte entuziasmați, pregătindu-se intens de Halloween. Astfel, deghizările, sculptarea dovlecilor, privirea filmelor horror și petrecerile „monstruoase” fiind foarte populare.”

 

foto5

 

Sandu: „Îmi place Halloween-ul, o sărbătoare destul de revoluționară aș spune, pune religia pe jar, dar și pe unii oameni. Mie însă îmi place să mă deghizez în ceva nu tare complicat, dar creativ, să mă întâlnesc cu prietenii și să petrecem o noapte „bântuită” împreună.”

 

 

foto6Virginia Guțan: „Halloween-ul este una din sărbătorile mele preferate, pe lângă Crăciun, desigur. De ce? Pentru că întotdeauna mi-am dorit să cred că există ceva misterios în lumea aceasta – anume forțe supranaturale cum ar fi: demoni, duhuri, vampiri, asta fiind tema aproximativ tuturor filmelor și serialelor pe care le priveam fiind mică. Chiar și acum, înțelegând că nu există nimic de genul dat, iubesc să mă maschez într-o ființă supranaturală și chiar să pretind că sunt una de fapt, să merg la petreceri în cinstea Halloween-ului și să intru în conversații cu alte „creaturi ale iadului”. Celții considerau că în această noapte bariera dintre lumea celor vii și cea a celor morți e mai sensibilă ca niciodată și că morții chiar pot intra în contact cu cei vii, și mergând noaptea pe străzi cu acest gând chiar îmi place să simt fiorii mergând pe pielea mea.”

foto7

 

Iulian Gorea: „Halloween este un obicei vechi păstrat până în zilele contemporane, a ajuns sa fie răspândit și în țările din Europa respectiv și în Moldova. Este unica din zile când tineretul din țara noastră își demonstrează creativitatea prin costumații diverse și originale, pentru mine noaptea de Halloween e noaptea de atmosferă înfricoșătoare și plină de spaime pe care o petrec împreună cu cei apropiați.”

 

foto8

Dumitrița Gîrneț: „Sărbătoarea de Halloween este una preluată din alte țări, la noi în Moldova nu este atât de populară, însă de ceva timp și la noi se practică costumarea și machierea oamenilor în diferite personaje, fie mai înfricoșătoare, fie nu. Moldovenii noștri mereu sunt predispuși pentru a sărbători diferite sărbători adăugând și unele obiceiuri de la ei. Nu a-și spune că sunt contra sau pro acestei sărbători deoarece pe de o parte avem și noi foarte multe sărbători pe care trebuie să le promovăm și să le păstrăm farmecul, iar pe de altă parte trebuie și o diversitate în toate sărbătorile noastre tradiționale pe care le avem, ceva mai neobișnuit și mai interesant.”

 

foto9Eugeniu Ciulcov: „Sărbătoarea de Halloween își trage rădăcinile încă din vremuri îndepărtate, în perioade pre-creștine, la vechii celți, un popor mistic și războinic totodată, populație care a înspăimântat întreaga lume antică. Obiceiul celtic de a lăsa bunătăți la intrarea caselor pentru a astâmpăra spiritele a fost transformat, în timpul creștinismului medieval european, în obiceiul denumit „souling”, ceea ce presupune că în timpul sărbătorii oamenii săraci mergeau din ușă în ușă pentru a colecta „prăjituri ale sufletului” (prăjituri ce aveau rolul de a potoli foamea sufletelor plecate). Însă în zilele de astăzi a devenit o sărbătoare ce aduce zâmbete și dulciuri copiilor, mai mult, festivaluri, carnavale, sute de oameni și copii costumați colindă străzile în căutare de dulciuri, farse și voie bună încingând atmosfera plăcuta a petrecerii. Și locurile care se cred a fi „bântuite” de spirite malefice sunt la mare căutare. Deci cred că această sărbătoare chiar dacă nu e națională și a fost adusă de pe alte meleaguri, e una foarte interesantă și cel puțin hazlie și aduce zâmbete la mulți copii.”

Vedeți aici ce părere au tinerii în etate despre această sărbătoare, dar

Preluat de la: diez.md