1531311747176.jpg

Salvarea celor 12 copii și a antrenorului acestora dintr-o peșteră a Thailandei va deveni subiectul unui film motivațional. Întreaga operațiune desfășurată la zeci de metri adâncime va fi ecranizată de compania Pure Flix Entertainment, producătorul francizei religioase „God’s not dead”.

Michael Scott, CEO şi cofondator al companiei de producţie cinematografică, s-a aflat aproape de scena dramei în ultimele zile, întrucât locuieşte ocazional în Thailanda. Acesta a declarat că filmul nu va avea o conotație religioasă, ci va fi o sursă de insirație pentru lumea întreagă. 

„Nu este necesar să facem un film religios, ci doar unul care să inspire”, a explicat Scott.

Acesta a mai spus că a vorbit cu o parte dintre cei peste 90 de scafandri implicaţi în misiunea de salvare, dar şi cu rude ale copiilor, nu şi cu victimele, care sunt spitalizate.

Producătorul mai spune că va purta discuţii cu mai mulţi scenarişti în săptămânile următoare şi că filmul va fi coprodus de Adam Smith, de la Kaos Entertainment, cu un buget de 30 – 60 de milioane de dolari.

Salvarea copiilor poate fi considerată un adevărat miracol și asta pentru că pompele folosite pentru evacuarea apei din interiorul peșterii au cedat imediat ce ultimul băiat a fost scos la suprafață de către scafandri.

Operațiunea de salvare a celor 12 copii a început acum patru zile. Echipele de salvare, formate din 13 scafandri străini şi cinci din marina thailandeză, au intrat în peşteră la ora locală 10:00. Membrii personalului neesenţial au fost evacuaţi de la locul intrării în peşteră, fiind lăsate doar echipe de scufundări, medici, precum şi forţe de securitate.

La misiunile de salvare participă o echipă de salvatori formată din scafandrii thailandezi și străini, veniți din proprie inițiativă să ajute la misiune. Băieții – parte a unei echipe de fotbal tinere – Wild  Boars (n.r. Mistreții) – au dispărut în urmă cu două săptămâni. Lunea trecută, aceștia au fost găsiți în viață. Și-au găsit adăpost într-unul din pereții peșterii inundate.

De atunci salvatorii au lucrat non-stop la salvarea acestora. Inclusiv miliardarul american Elon Musk a trimis o echipă de nouă ingineri SpaceX și The Boring Company, pentru a asista la misiunea de salvare. Musk a rămas în Los Angeles, unde, în weekend, a lucrat la un mini-submarin pentru copii – un plan B în caz că ar fi fost nevoie de el. 

Menționăm că primii băieţi au ieşit la suprafață sâmbătă, cu câteva ore înainte de momentul care se aştepta, în operaţiunea de salvare a acestora fiind implicați experţi din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos şi Myanmar.

Amintim că la 6 iulie curent, în încercarea de a-i ajuta pe cei blocați în peșteră, un scafandru voluntar a murit în drum spre întoarcerea de sub pământ. Acesta și-ar fi pierdut cunoștința pentru că nu ar mai fi avut oxigen în rezervor. Subofiţerul Saman Gunan, de 38 de ani, era sportiv, practica ciclismul și a făcut parte dintr-o operaţiune de salvare masivă, care a început acum aproape două săptămâni după ce grupul a intrat în peştera Tham Luang.

Totodată, la aproape două săptămâni de la dispariția copiilor, operațiunea de salvare a fost amânată din cauza ploilor. Între timp, adolescenții au fost învățați cum să respire sub apă cu ajutorul echipamentului special. 

În timp ce se aflau la zeci de metri sub pământ, cei 12 copii rămași captivi în peștera inundată din Thailanda au transmis scrisori părinților. Scafandrii au fost cei care i-au ajutat ca mesajele să ajungă la destinație. În timp ce copiii au transmis mesaje părinților loc, antrenorul de fotbal şi-a cerut iertare de la aceștia.

Preluat de la: zugo.md