Cover_VET-II_Video-3.jpg
Piața muncii este supusă în prezent unor transformări ample, cu schimbări majore în setul de abilități și cunoștințe pe care o persoană trebuie să le dețină pentru a face față noului peisaj economic. Profesiile prezentului și ale viitorului sunt tot mai strâns conectate cu tehnologiile informaționale și comunicațiile (TIC), iar joburile din acest domeniu ocupă primele poziții în toate topurile internaționale privind angajarea în câmpul muncii.

În același timp, posibilitatea de a construi o carieră de succes în domeniul TIC este determinată nemijlocit de cunoștințele solide în domeniu, competențe potrivite, pregătire și voința de a crește continuu. Iar un sistem educațional de calitate, echipat eficient cu instrumentele, tehnicile, conținuturile și programele corespunzătoare și actuale este cel care poate să ”programeze” succesul tinerilor înrolați în procesul de studii, furnizându-le baza pe care ei vor putea să dezvolte, în continuare, o activitate profesională care să le aducă satisfacții și motivație.

Acesta a fost din start imboldul și obiectivul colaborării și parteneriatului lansat între Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Centrul Educațional PRO DIDACTICA, ATIC și instituțiile profesional tehnice implicate în pregătirea specialiștilor TIC – de a moderniza substanțial procesul educațional, astfel încât acesta să echipeze tinerii cu toate cunoștințele și abilitățile pentru un start de nota 10 și o carieră reușită în domeniul TIC din țară.

Partenerii externi de dezvoltare își propun ca prin programele susținute să contribuie la dezvoltarea economică a țării, oferind oportunități egale de educație pentru toți studenții.

„Punem un mare accent asupra oportunităților egale pentru toți elevii și avem o abordare foarte incluzivă în domeniul educației, abordare care a fost valabilă și pentru educația în sectorul IT. Ceea ce, de asemenea, contează foarte mult este direcționarea corectă și ajutor în orientarea profesională. Pe termen lung, scopul nostru este reducerea șomajului, în special – în rândul tinerilor. Cu susținerea oferită, vrem ca tinerii să își construiască o carieră și să rămână anume aici, în Moldova”, spune Alexander Karner, Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

Astfel, 18 instituții și-au readaptat programele de studii și au beneficiat de dotări cu echipamente performante, și-au îmbunătățit metodele de predare a disciplinelor de specialitate pentru a răspunde provocărilor reale și pentru a pregăti o nouă generație de profesioniști bine formați în domeniu.

„Evident că fiecare elev dorește să fie instruit în condiții cât mai moderne. Atunci când instruirea în domeniul IT este realizată cu un echipament tehnic care nu este sustenabil din perspectiva softurilor utilizate, aceste procese devin plictisitoare. Prin intermediul Proiectului s-au modernizat sălile de clasă ale instituțiilor, astfel încât entuziasmul elevilor este net superior. Pe culoare elevii vorbesc deja despre formare, probleme, soluții. Aceasta înseamnă că ei au pătruns esența programului, dorește să cunoască mai mult și să devină un bun specialist”, menționează Silviu Gîncu, Șef al Direcției Învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

ATIC_vid3_4

Actualizarea programului de studii, dotarea laboratoarelor cu echipament performant, precum și îmbunătățirea metodelor de predare le oferă tinerilor posibilitatea să acumuleze cunoștințele necesare pentru o viitoare carieră în domeniul IT. Mai mult, procesul de predare a devenit mai interactiv și captivant, oferind satisfacție și cadrelor didactice.

Potrivit Olgăi Balanici, profesoară de Informatică, Colegiul Politehnic Bălți: „Cu ajutorul tehnologiilor avem oportunitatea să facem lecțiile noastre mult mai captivante. Este o oportunitate pentru fiecare elev, care având un calculator performant în față, poate să aplice toate cunoștințele pe care le posedă”.

„Au fost atinse numeroase scopuri grație proiectului implementat. Grație echipamentelor pe care le deținem, elevii prezintă mai mult interes față de ore. Profesorii, datorită instruirilor de care au avut parte, sunt mai pregătiți pentru disciplinele pe care le predau”, spune Sergiu Iațimirschi, Șef Catedra Informatică, Colegiul Politehnic Bălți.

„În primul rând s-a schimbat dispoziția copiilor. Când aceștia intră în sală și văd echipament nou, mai performant, dispoziția lor și motivația lor de a învăța crește semnificativ”, menționează Iana Dragan, Profesoară de informatică, Școala nr. 5, Bălți.

Proiectul „Parteneriate pentru calitatea şi relevanţa învăţământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova” a fost implementat de către Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC cu sprijinul Cooperării Austriece pentru Dezvoltare şi a Guvernului României. Iniţiativa a vizat modernizarea procesului de pregătire a specialiştilor TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor) în instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi dezvoltarea unei oferte educaţionale ajustate cerinţelor actuale ale industriei. Proiectul cu o valoare totală de 694 mii Euro a fost implementat pe parcursul perioadei decembrie 2015 – noiembrie 2018.

Preluat de la: diez.md