Cristina Burdulescu, o tânără antrenoare de fitness, care ne recomanda săptămâna trecută cum să explorăm creativ spațiul din casă și să facem mișcare pe timp de carantină, vine cu un set adițional de sfaturi și ne provoacă să facem sport acasă urmând un abecedar al antrenamentului.

„Abecedarul antrenamentului este un ghid de exerciții pe care le putem practica oricând, aproape oriunde și fără accesorii”, ne explică Cristina.

Tânăra îl numește așa pentru că la baza lui stă alfabetul. Fiecărei litere îi aparține un exercițiu diferit. „Deocamdată nu este atât de profund și voluminos ca abecedarul din care am învățat cu toții în clasele primare, dar nu-i exclus că voi lucra asupra aspectului dat.”

Cristina ne mai spune că abecedarul ne oferă posibilitatea să ne creăm un antrenament personalizat și diferit de la o zi la alta: „Putem schimba cuvintele zilnic, căci avem mii de cuvinte. Iar dacă ne plictisim de cuvinte, formăm fraze, de ce nu? Astfel obținem de fiecare dată, combinații noi, lucru care nu ne va plictisi niciodată. De asemenea, abecedarul te scutește de a-ți bate capul în privința exercițiilor. Mulți renunță de a se antrena doar din motiv că nu știu cum să-și creeze un antrenament eficient și complet. Abecedarul însă îți oferă 31 de exerciții diferite, nemaivorbind deja de câte combinații poți face cu acestea.”

Cum funcționează?

„Pentru început, ne putem alege prenumele sau numele de familie. De exemplu, CRISTINA. Vedem ce exercițiu îi aparține literei C, îl facem. Fără pauză lungă, trecem la R și tot așa, fără odihnă, până terminăm cuvântul. Astfel obținem un circuit sau antrenemant, spuneți-i cum vreți. Dacă nu ne ajunge un circuit, îl mai repetăm o dată. Iar dacă nu dorești același cuvânt, poți trece la numele de familie sau oricare alt cuvânt.

Este nevoie de accesorii suplimentare?

„Nu! Toate exercițiile implică doar greutatea corpului. În unele s-ar putea să trebuiască un scaun, pe care toți îl avem acasă. Dacă nu scaun, atunci o saltea și oricum poate fi realizat. Însă cei care se vor antrena des după abecedar, s-ar putea să se obișnuiască cu exercițiile și să nu le mai simtă eficiența. În acest caz, fie adăugăm accesorii/greutăți suplimentare, fie schimbăm un pic cifrele. Cum facem acest lucru? Putem crește numărul de repetări; scurtăm pauzele; Avem unele exerciții statice, în care trebuie să menținem o anumită poziție timp de un minut. Păi iată, cei care nu mai simt mușchii să ardă timp de un minut, cresc la 1.30, 2 și tot așa.”

Ce fel de exerciții se conțin în abecedar?

Am inclus atât exerciții izometrice, cât și izotonice. Dar absolut toate sunt îndreptate spre tonifiere și pierdere în greutate. Pentru că se lucrează doar cu greutatea corpului, dar nu și cu greutăți suplimentare, nu avem cum crește în volum, lucru care nici nu ne trebuiește acum, când avem toată ziua frigiderul lângă noi. Dacă sunt executate corect, respectând minimul de repetări și nu ne odihnim între ele, obținem un antrenament cardio, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.  

Pe pagina Cristinei de Instagram puteți urmări un set de exerciții pe care le puteți face de acasă.

Preluat de la: diez.md