cumparaturi-online-1.jpg
Sărbătorile de iarnă sunt un prilej bun de a oferi cadouri. În prezent, în mediul online apar numeroase oferte la cumpărături, care vă pot atrage atenția. În special, site-urile magazinelor online încep să inunde cu produse și oferte „fierbinți” pentru articole vestimentare, lenjerie de pat, decorațiuni personalizate și altele.

Cu această ocazie, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) vine cu o serie de recomandări prin care vă îndeamnă să fiți mai precauți, atunci când realizați o comandă pe internet.

#Aveți dreptul să contactați comerciantul! Asigurați-vă ca agentul economic, care vine cu oferta, furnizează informații clare și exhaustive despre nume, adresa geografică, telefon, adresa de e-mail, astfel încât acesta să poată fi contactat în caz de necesitate. Aceste informații sunt obligatorii pentru comercianții, care desfășoară un asemenea tip de activitate, care sunt reglementate prin Legea cu privire la comerțul electronic.

#Analizați de la A la Z conținutul site-ului. Analizați minuțios site-ul operatorului economic pentru a vă încredința că platforma online afișează toate informațiile despre principalele caracteristici ale produselor si serviciilor comercializate, precum și pretul total al acestora.

#Aveți dreptul să știți ce include prețul total al ofertei. Prețul produsului sau serviciului este format din taxa pe valoare adaugata (TVA) care poate fi inclusă sau nu în prețul produsului, apoi taxele de livrare, precum și eventuale alte costuri suplimentare despre care comerciantul trebuie sa vă informeze și să vă ceară acordul înainte de a da click pe butonul „cumpără”.

#Aveți dreptul să cunoașteți cât costă livrarea unui produs sau serviciu. Conform legislației, comerciantul este obligat să vă informeze despre modalitățile de livrare disponibile și prețul aferent acestora chiar în pagină în care este descris produsul

#Cum procedați dacă produsul livrat nu corespunde necesităților dvs? Vă reamintim că aveți la dispoziție 14 zile calendaristice în care puteți să vă răzgândiți cu privire la produsul livrat. Dacă produsul nu corespunde ca mărime, formă sau preferințe și nu indică semne de deteriorare îl puteți returna la adresa indicată de comerciant, asumându-vă doar să achitați taxa pentru transport. Dacă v-a fost livrat un produs defect, de asemenea trebuie să informați imediat comerciantul pentru a remedia situația: fie produsul se repară, este înlocuit cu un alt produs, fie vi se restituie contravaloarea acestuia. Este IMPORTANT – nu este nevoie să indicați motivul restiturii produselor. Menționăm că agentul economic trebuie să vă asigure și cu un formular de retragere a produsului sau serviciului și să vă ofere posibilitatea de a vă exprima decizia de retragere din contract printr-o scrisoare trimisă prin poștă, fax sau poşta electronică.

#Comerciantul este obliat să vă ofere o garanție a produselor pe care le vinde. Ca și în cazul comerțului tradițional, potrivit legii, agentul economic trebuie să vă ofere minim 2 ani garanție pentru produs. Țineți cont că aveți dreptul ca bunurile defecte să fie reparate sau înlocuite în termenul de garanție, iar dacă repararea sau înlocuirea nu este posibilă, aveți dreptul la o rambursare sau o reducere de preț.

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței este autoritatea publică responsabilă de protecția drepturilor consumatorilor, și orice refuz de a satisface necesitățile acestora în cadrul comerțului online poate fi raportată la telefonul consumatorului 022 74-14-64 sau direct la sediul APCSP, mun.Chișinău, sect.Centru, str.Vasile Alecsandri 78, unde puteți depune o reclamație în acest sens.

Dragi cetățeni, vă rugăm să nu vă neglijați drepturile de consumator, ci să vi le revendicați dacă acestea vi se încalcă!

Preluat de la: diez.md