sarcina-extrauterina.jpg

Este cunoscuta si sub numele de sarcina extrauterina sau sarcina tubara, fiind o afectiune ce apare la 2% din sarcini. Este caracterizata de implantarea ovulului fertilizat in afara uterului. In majoritatea cazurilor unei sarcini ectopice, acesta se dezvolta intr-una dintre trompele uterine, dar se poate aseza si in colul uterin, intr-un ovar sau in cavitatea abdominala.

Cuprins
Sarcina extrauterină: cauze
Sarcina extrauterină: simptome
Sarcina extrauterină: factori de risc
Sarcina extrauterină: diagnostic
Sarcina extrauterină: tratament
Sarcina extrauterină: complicaţii şi profilaxie

sus

Sarcina extrauterină: cauze

Una dintre principalele cauze ce duc la aparitia sarcinii extrauterine este existenta unei trompe anormale, ce impiedica ovul fertilizat sa ajunga in uter pentru a se fixa. Problemele trompei uterine pot aparea din mai multe cauze, cele mai intalnite fiind boala inflamatorie pelvina (cauzata de infectia cu Chlamydia sau gonoree), o interventie chirurgicala la nivelul acesteia, existenta unei sarcini ectopice anterioare. Foarte rar, incercarile de a avea o sarcina dupa implantarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet) sau dupa ce s-a efectuat ligatura tubara prezinta riscul de a fi extrauterine.

sus

Sarcina extrauterină: simptome

In prima faza a sarcinii extrauterine nu exista niciun simptom caracteristic. Astfel, femeia prezinta aceleasi stari ca intr-o sarcina normala: lipsa menstruatiei, greata, urinari dese, sani sensibili la atingere, oboseala etc. Dar pe masura ce sarcina avanseaza, principalele simptome ale unei sarcini ectopice sunt durearea abdominala sau pelvina, dureri in timpul actului sexual, sangerari vaginale, ameteala sau chiar lesin.

sus

Sarcina extrauterină: factori de risc

Factorii de risc ce pot duce la aparitia unei sarcini ectopice sunt existenta unei sarcini extrauterine anterioare, diagnosticul de boala inflamatorie pelvina, existenta endometriozei, fumatul, folosirea dispozitivelor intrauterine de contraceptie (in cazuri foarte rare), interventii chirurgicale abdominale sau pelvine, interventii chirurgicale de ligatura tubara.

sus

Sarcina extrauterină: diagnostic

Ecografia transvaginala este prima investigatie in depistarea unei sarcini extrauterine, cu ajutorul careia se poate detecta pozitionarea sacului gestational in afara uterului. O alta metoda de a diagnostica afectiunea este efectuarea unor teste de sange pentru detectarea HcG (gonadotropina corionica umana) – valori scazute sau un ritm de crestere mic al acestuia sugereaza existenta unei sarcini ectopice. Intr-o sarcina normala, valorile HcG se dubleaza la fiecare doua zile. O alta metoda de diagnostic, dar folosita mai rar, este laparoscopia.

sus

Sarcina extrauterină: tratament

O sarcina ectopica nu are cum sa evolueze, nu poate fi dusa la termen. Tratamentul este chirurgical, pentru extragerea embrionului, iar in cazurile mai complicate, cand hemoragia este masiva, este nevoie de extirparea trompei sau a ovarului afectat. O alta metoda de tratament este administrarea terapiei medicamentoase, ce opreste dezvoltarea ovulului si disparitia lui.

sus

Sarcina extrauterină: complicaţii şi profilaxie

Nediagnosticata la vreme, o sarcina ectopica poate duce la distrugerea trompei uterine la nivelul careia s-a dezvoltat, ceea ce poate duce la imposibilitatea aparitiei unei noi sarcini. O alta complicatie, majora, este hemoragia severa ce poate pune in pericol viata gravidei.

Sarcina extrauterina nu poate fi prevenita, este insa important sa fie descoperita la timp si sa se administreze tratamentul precoce pentru a preveni aparitia complicatiilor. 

Preluat de la: csid.ro