pixel.png

În Iran, ţară din Orientul Mijlociu puternic afectată de pandemia de coronavirus, au decedat în doar 60 de zile peste 700 de persoane din cauza intoxicaţiei acute cu metanol (alcool metilic). Aceşti oameni au dat crezare unei ştiri false conform căreia metanolul în stare lichidă ar fi un remediu pentru coronavirus. Potrivit Associated Press, care citează un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Iran, aproape 200 de oameni au murit din cauza intoxicaţiei cu metanol în propria locuinţă, nemaiavând măcar şansa de a ajunge la spital.

În perioada 20 februarie-7 aprilie 2020 au fost înregistrate 728 de decese cauzate de intoxicaţia cu metanol, în comparaţie cu doar 66, câte au fost înregistrare pe parcursul întregului an 2019, arată aceeaşi sursă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Iran, Kianoush Jahanpour, a declarat pentru agenţia de presă AP că peste 5.000 de oameni s-au intoxicat cu metanol în perioada indicată mai sus. Dintre aceştia, 90 şi-au pierdut vederea sau prezintă probleme grave la nivelul ochilor din cauza intoxicaţiei cu metanol.

<!–

Formul de quiz

–>

Iranul este una dintre ţările cel mai puternic afectate de coronavirus din Orientul Mijlociu. Până la acest moment sunt înregistrate aproape 95.000 de cazuri de infecţie şi peste 6.000 de decese. 

Metanolul este o substanţă incoloră şi cu miros pătrunzător. Ingerarea de metanol poate duce la simptome precum greaţă, durere puternică în piept, hiperventilaţie, orbire sau chiar deces.

Autorităţile din Iran le-au impus producătorilor de metanol, ca urmare a acestei tragedii, să adauge un colorant artificial în produsele lor, astfel încât oamenii să poată face diferenţa dintre metanol şi etanol (folosit în compoziţia spirtului medicinal), recomandat pentru dezinfectarea rănilor şi a mâinilor în general.

De asemenea, au fost anunţate măsuri stricte de control asupra fabricilor care produc băuturi alcoolice, deoarece se suspectează că unii producători folosesc metanolul pentru obţinerea de băuturi alcoolice contrafăcute. Prin distilări succesive, metanolul devine mai plăcut la gust, ceea ce creşte riscul de consum accidental sau deliberat de băuturi alcoolice surogat, cu risc major de intoxicaţie acută cu metanol.

Preluat de la: csid.ro