pixel.png

O bacterie care se adaptează la viaţă în nasul nostru ne poate ajuta să prevenim inflamaţia cronică şi dureroasă produsă de sinuzită. Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unui spray nazal probiotic care să ajute la tratarea afecţiunii.

O nouă cercetare subliniază importanţa anumitor bacterii probiotice pentru sănătatea tractului respirator superior. O bacterie ”prietenoasă” de tip Lactobacillus, cunoscute pentru efectele benefice asupra tractului gastrointestinal, tractului genital şi pielii, protejează împotriva infecţiilor şi modificării răspunsului sistemului imunitar. Lactobacillii sunt bacterii care fermentează zahărul, produc acidul lactic care inhibă creşterea altor microorganisme. Acest tip de bacterii de cele mai multe ori preferă să crească fie în medii cu foarte puţin oxigen, fie în medii în care acesta nu există deloc. Cu toate astea, se cunosc foarte puţine aspecte legate de potenţialele beneficii ale bacteriilor Lactobacilli care trăiesc în nasul nostru.

Cercetarea publicată în jurnalul Cell Reports sugerează că o specie de Lactobacillus s-a adaptat la mediul din nas şi ar putea proteja împotriva rinosinuzitei cronice. Cunoscută şi ca sinuzită, această afecţiune dureroasă rezultă din inflamarea sinusurilor şi ca cavităţii nazale. Autorul studiului, Prof. Sarah Lebeer de la Universitatea Antwerp din Belgia, a studiat anterior probioticele tractului gastrointestinal şi vaginale. Probioticele sunt ”microorganisme vii care, atunci când sunt administrate ăn cantităţi adecvate, oferă benefii pentru sănătate gazdei”.

<!–

Formul de quiz

–>

Datele studiului

Profesorul de biotehnologie şi microbiologie aplicată şi echipa sa au început să compare bacteriile nazale de la 100 de participanţi sănătoşi, cu mostre de la 225 de participanţi care sufereau de rinosinuzită cronică. Prin folosirea unor metode specifice, cercetătorii au descoperit că persoanele sănătoase aveau de 10 ori mai mulţi Lactobacilli în anumite părţi ale nasului. Acestea au fost identificate doar în rândul subiecţilor sănătoşi. Astfel, cercetătorii au analizat bacteriile pentru a descoperi cum se adaptează mediului nazal.

Majoritatea Lactobacilli preferă să crească în locuri precum tractul gastrointestinal, unde există un risc scăzut de stres oxidativ.

 

Preluat de la: csid.ro