shutterstock_2135380039-1200x800.jpg

Descoperă secretele meselor de Paște delicioase și sănătoase cu Dr. Marina Dumitraș – Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale, Competență Chirurgie Laparoscopica nivel avansat și ultrasonografie generală, Atestat de operator secund în Chirurgia Robotică Da Vinci Xi, Competență Flebologie: Scleroterapie și Laser Vascular. 

Sărbătoarea de Paște este un prilej de bucurie, dar și de îmbelșugare culinară. Cum putem savura deliciile tradiționale fără să ne punem în pericol sănătatea digestivă? Dr. Marina Dumitraș vine în ajutor cu sfaturi prețioase pentru a transforma masa de Paște într-o experiență gastronomică sănătoasă și plăcută.

Tradiția aduce în farfuriile noastre preparate bogate în arome și istorie, dar unele dintre ele pot fi mai greu de digerat. Dr. Dumitraș recomandă moderarea consumului de alimente bogate în grăsimi și obligatoriu aportul de legume și fructe proaspete. De exemplu, carnea de miel preparată la cuptor, fără sosuri, poate fi o sursă excelentă de proteine și vitamine. Ouăle, nelipsite din meniul pascal, sunt o sursă de energie, însă se recomandă consumul de maxim două ouă în 24 de ore. Apa ar trebui să fie prezenta între mese, iar deserturile precum pasca și cozonacul ar trebui consumate cu moderație, ideal în cantități de maxim o felie pe zi.

Problema o reprezintă nu numai cantitatea și calitatea alimentelor consumate, ci și modul de preparare al acestora, știind că cele prăjite, condimentate sunt mai nocive decât cele preparate la aburi și cuptor.

Pentru a evita disconfortul digestiv după masă, Dr. Dumitraș recomandă gustarea din preparatele specifice fără a exagera în cantitate și folosirea meselor fracționate. Consumul de anghinare sub formă de ceai, comprimate sau picături la finalul mesei poate facilita digestia și eliminarea rapidă a conținutului stomacului.

Persoanele cu afecțiuni cronice precum steatoza hepatică, hepatite de diferite etiologii, litiază veziculară, gastrită sau ulcer gastro-duodenal ar trebui să fie mai precaute în alegerile lor alimentare de Paște.

Din păcate, după sărbători, cabinetele medicale sunt pline de persoane care suferă de afecțiuni digestive acute. Printre cele mai întâlnite se numără ulcerul gastro-duodenal sau gastro-duodenita acută și colecistita acută litiazică.

Simptomele unei gastrite acute sunt: arsuri sau chiar dureri în epigastru, greață, vărsături, meteorism, senzație de plenitudine. Dacă vorbim despre un ulcer, atunci durerile sunt importante, cu apărare musculară abdominală și fără răspuns la tratamentul antisecretor și antispastic.

Dacă este vorba despre o colică biliară, pe fondul unei litiaze veziculare, vorbim despre durere în hipocondrul drept și epigastru, greață, gust amar matinal, vărsături, febră, frison, intoleranță digestivă importantă.

Consumul excesiv de alimente grase și asocierea lor cu dulciurile și băuturile carbogazoase pot duce la probleme digestive serioase.

Mesele de Paște și de Crăciun sunt relativ similare în compoziție, cu mici diferențe în preparatele tradiționale. Cu toate acestea, indiferent de sărbătoare, trebuie să fim atenți la alegerile noastre alimentare pentru a evita disconfortul digestiv.

Pentru o sănătate de fier și sărbători fără griji, Dr. Dumitraș recomandă respectarea principiilor alimentare și consultarea medicului în caz de afecțiuni preexistente. Selecția atentă a preparatelor tradiționale, atenția deosebită la cantități și la modul de preparare, mesele mici și fractionate, completate de ceaiuri sau preparate cu anghinare pentru o digestie optima, pot face minuni pentru oricare dintre noi.

Cu aceste sfaturi prețioase, să ne bucurăm de Sărbătorile Pascale cu inima ușoară și farfurii pline de delicii!

Citește și: Ai indigestie după masa de Paște? Iată 8 remedii pentru greață, balonare și arsuri la stomac

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro