shutterstock_1756618169-scaled.jpg

Daniel Barrett, un chirurg plastician de renume mondial, a adus în atenția publicului un aspect crucial al procesului de îmbătrânire prematură: stresul. Cu toții experimentăm diverse grade de stres în viața de zi cu zi, iar impactul acestuia asupra sănătății noastre, în special asupra pielii, este unul profund și adesea subestimat.

Stresul, fie că este psihologic, fizic sau celular, afectează nu numai starea noastră mentală, ci și întreg corpul în ansamblu. Una dintre cele mai notabile legături dintre stres și îmbătrânire este influența sa asupra sănătății intestinului. Potrivit lui Barrett, intestinul este în strânsă legătură nu numai cu sănătatea pielii, ci și cu sănătatea metabolică, cerebrală și imunitară. Astfel, un nivel ridicat de stres poate perturba echilibrul intestinal și poate încetini procesul de regenerare celulară, conducând astfel la procesul de îmbătrânire prematură.

Un alt mecanism prin care stresul accelerează îmbătrânirea este prin inducerea stresului oxidativ în organism. Acest fenomen apare atunci când echilibrul dintre radicalii liberi și antioxidanți este perturbat, ceea ce poate duce la deteriorarea celulelor și accelerarea procesului de îmbătrânire. Mai mult, stresul oxidativ poate fi asociat cu diverse afecțiuni legate de vârstă și poate contribui la deteriorarea organelor.

Există modalități de a contracara efectele negative ale stresului:

Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele colorate, pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ din organism.

Asigură-te că bei suficientă apă pentru a-ți menține pielea hidratată și sănătoasă. Hidratarea adecvată poate ajuta la menținerea elasticității pielii și la prevenirea apariției ridurilor.

Adoptă o alimentație echilibrată și include în dieta ta alimente care susțin sănătatea intestinală, cum ar fi probioticele și fibrele alimentare. De asemenea, plantele precum mușețelul, ginsengul și ashwagandha au proprietăți adaptogene care pot ajuta la reducerea stresului și la echilibrarea sistemului nervos.

Asigură-te că ai un somn odihnitor și dormi suficiente ore pe noapte. Somnul este crucial pentru regenerarea celulară și repararea țesuturilor. O rutină de somn regulată și relaxantă poate contribui la reducerea nivelului de stres și la menținerea sănătății generale.

Sursă foto: manka_web / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro