casa-de-pe-marte-1170x658.jpg
NASA plănuiește prima misiune cu echipaj uman pe Marte până în anul 2033. O misiune dus-întors pe Marte durează aproximativ doi ani, iar numai drumul până pe planeta roşie, şase luni.

Misiunile pe Marte nu se pot iniţia decât atunci când planeta se află de aceeaşi parte a Soarelui ca şi Pământul, adică o dată la aproximativ 26 de luni. Drumul până pe Lună durează trei zile, scrie mediafax.ro.

Vrem să reuşim să ajungem pe Marte în 2033. Putem grăbi misiunea pe Marte, făcând acelaşi lucru cu cea de pe Lună. Luna este o platformă de testare, a declarat şeful NASA în timpul unei audieri care a avut loc marţi în Congresul american.

 

Anul 2033 a fost fixat ca termen limită într-o lege pentru finanţarea NASA din 2017, dar, în ultimele luni, s-a vorbit despre 2030.

Pentru ca o misiune cu echipaj uman pe Lună să fie realizată până în 2024, Bridenstine spune că NASA are nevoie de o rachetă cu putere mare. Însă, noua rachetă dezvoltată de NASA nu va fi gata pentru misiunea fără echipaj uman pe Lună programată pentru iunie 2020, a anunţat, în urmă cu două săptămâni, Bridenstine, care a adăugat că se ia în considerare folosirea unui lansator al unei companii private. Finalizarea lansatorului Space Launch System (SLS) – cum este cunoscută viitoarea rachetă a NASA -, a cărui dezvoltare a fost estimată iniţial la 7 miliarde de dolari, a fost deja întârziată cu mai mulţi ani.

SLS, care va fi capabil să lanseze vehicule spaţiale cu echipaj uman spre Marte până în 2030, are, de asemenea, o capacitate de transport de 130 de tone.

Specialiştii companiei Boeing au petrecut mai mulţi ani la dezvoltarea SLS, care se anunţă a fi cea mai puternică rachetă construită vreodată, unul dintre scopuri fiind acela ca NASA să îşi reia misiunile cu echipaj uman pe Lună.

Proiectul, pentru care Boeing a apelat la peste 1.000 de companii din 43 de state americane, a ajuns deja la costuri de 12 miliarde de dolari.

În acelaşi timp, compania Lockheed-Martin se ocupă de construirea unei capsule pentru transportul astronauţilor, Orion.

Pe de altă parte, NASA demonstrează o deschidere privind companiile spaţiale private, care oferă opţiuni pentru transport cu costuri reduse.

Preluat de la: diez.md