5-scaled.jpeg
Dragostea pentru călătorii, inclusiv pentru turismul local, i-a determinat pe Eugeniu Stratulat și pe frații săi să aducă pe piața din Moldova un produs interesant care să-i ajute pe cei îndrăgostiți de a descoperi locuri noi să-și amintească de experiențele de călătorie într-un mod vizibil. Astfel, a apărut Harta răzuibilă a Moldovei, o hartă turistică ce te ajută să-ți plănuiești călătoriile prin țară, să le documentezi, dar și să ai parte de un decor personalizat în casă.


„În casele noastre, mereu am preferat să avem hărți în loc de picturi”

Eugeniu ne-a povestit că toții frații săi sunt îndrăgostiți de călătorii, întrucât ei cred că experiențele sunt mai importante decât lucrurile materiale. „Din dragoste pentru călătorii și mai ales pentru turismul local, am decis să creăm această hartă pentru a pune în valoare potențialul extraordinar al țării noastre. Toți trei venim din domenii diferite care nu au nimic de a face cu cartografia ori cu designul grafic, dar este un hobby frumos pentru noi. În casele noastre, mereu am preferat în loc de picturi să avem hărți. Așa s-a conturat ideea creării uneia dintre cele mai frumoase hărți turistice care e și o idee pentru decorațiune în casă, ne-a povestit Eugeniu.

Fiind parte a diasporei, Eugeniu ne-a relatat că a fost impresionat de capacitatea celor din occident de a pune în valoare și de a crea istorii impresionante în jurul destinațiilor lor turistice pentru a-i face pe oameni să călătorească. „Am văzut în SUA provocări create încă din anii ’70, în care turiștii sunt provocați să ridice un anumit număr de vârfuri montane dintr-un stat sau să viziteze un anumit număr de lacuri. În acest mod sunt captate atenția și interesul turistului. Așa a apărut și ideea noastră, a hărții răzuibile și a celor 40 de destinații turistice care sperăm să devină o adevărată provocare pentru fiecare. Descoperirea frumuseților Moldovei nu a fost niciodată mai interactivă și mai provocatoare.”

Eugen mai spune că, de fiecare dată când se întorcea acasă, încerca să viziteze un loc nou și mereu era surprins cu indignare de incapacitatea de a putea ambala și de a vinde frumos acea destinație turistică. „Prin această hartă, încercăm să venim cu o tentativă de a crea o istorie cu ambalaj frumos pentru a ajuta turiştii, dar şi locuitorii țării să găsească cele mai interesante locuri ale ei şi să-i descopere farmecul. Toate acestea le oferă harta răzuibilă sub o formă interesantă şi netradiţională.”

<!–

–> <!–

–>

Ce este Harta răzuibilă a Moldovei și unde o putem găsi?

Harta răzuibilă a Moldovei este un poster cartonat de dimensiuni mari (59 × 82 cm), în care este reprezentat geografic statul Republica Moldova cu toate cele 32 de raioane, centre raionale, municipii și unele orașe mai mari. Acest poster este acoperit cu o folie de cupru subțire asemănătoare cu cea pe care o au biletele de loterie, care se răzuiește ușor cu o monedă. După ce are loc răzuirea foliei aurite, harta prinde culoare. „Am pus foarte mult accent pe calitatea materialului din care este făcută, de aceea harta este acoperită cu o hârtie cerată care previne zgârieturile și este rezistentă la apă. Este ambalată într-un tub rigid (62 × 5 cm) ca să nu se deterioreze”, mai spune tânărul.

Tinerii inițiatori spun că Moldova este plină de comori mai mult sau mai puțin ascunse. „Unele, precum Cetatea Soroca, Castelul Mimi, Conacul lui Manuc Bey sau Mănăstirea Căpriana, sunt recunoscute la nivel internațional. Totuși, multe locuri spectaculoase rămân în umbră.” Astfel, pe partea stângă a acestui poster sunt 40 de pictograme a celor mai populare destinații turistice din Moldova, care la fel sunt răzuibile. Topul a fost făcut de inițiatorii ideii bazându-se pe clasamente realizate de diferite surse media, încercând să includă diverse tipuri de atracții turistice pentru a avea un rezultat comprehensiv. Prin urmare, în acest top o să puteți găsi de la cele mai populare destinații turistice pe care probabil că le-ați vizitat deja, până la unele care cu siguranță vă merită atenția.

„Sursa noastră de inspirație pentru acest produs a fost necesitatea de a crea ceva original și ingenios care să încurajeze oamenii să călătorească, și nu oriunde, dar anume în Republica Moldova, o destinație turistică ce uneori se face uitată. Am realizat o hartă vie și dinamică a Republicii Moldova, ce se mulează pe experiențele de călătorie ale fiecărui utilizator. Am dorit să creăm motorul care ne-ar stimula să călătorim pe propriile meleaguri și ghidul care să-i călăuzească și să-i provoace pe străini să descopere țara noastră.”

Prețul hărții este de 450 de lei. Până recent, harta putea fi doar comandată online pe paginile de Instagram și Facebook. Însă deja, aceasta poate fi găsită și la Librăria Bestseller, la Lilu Eco Shop, pe FromTheHeart.shop și la Castelul Mimi. Partenerii lor fac livrări în toată țara, dar și în Europa și SUA la solicitare.

Cum poate fi folosită harta?

Deși la prima vedere acest produs pare a fi destinat doar amatorilor de călătorii, el a fost îmbrățișat pe larg de clienții care îl oferă drept cadou la o diversitate de ocazii și la oameni cu interese foarte variate. Începând cu șefi, colegi, soţi, părinţi, naşi și încheind cu copiii. „Am fost plăcut surprinși să descoperim modul creativ în care unii părinți, profesori și companii au integrat-o în viața și activitatea lor. Părinții și profesorii au utilizat această hartă răzuibilă pentru a derula activități interactive cu școlarii stimulând interesul acestora pentru țara noastră. Am avut o solicitare de la o companie care a transformat harta răzuibilă a Moldovei într-unul dintre cele mai interesante și emoționante cadouri corporate. Au fost persoane care au utilizat-o drept element decorativ la nunți cu tematica travel. Pentru mulți e un reminder să călătorească mai mult, dar și un obiect decorativ care se potrivește perfect deasupra biroului sau în living, alături de fotografiile din vacanță”, crede Eugeniu.

Tânărul consideră că turismul local este în continuă evoluție, iar în ultimii ani, am reușit să facem progrese mari reușind să atragem mai mulți vizitatori. „În ciuda pandemiei, credem că aceasta este o oportunitate bună să evaluăm la ce nivel suntem, cum am putea să îmbunătățim ce putem oferi ca țară și cum ne-am putea stimula concetățenii să înceapă a călători mai mult acasă decât peste hotare.”

Eugeniu spune că se gândesc și la crearea altor produse care ar pune în valoare destinațiile turistice locale, iar pe lângă asta, plănuiesc să creeze și unele trasee de drumeții prin pădurile Moldovei pentru a stimula oamenii de acasă să-și petreacă timpul altfel.

Preluat de la: diez.md