borzin1.jpg
Conacul lui Carabet Balioz este un monument de arhitectură de importanță națională din satul Ivancea, raionul Orhei (Republica Moldova), construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Balioz: Distanța din or. Chișinău: 46 km, mai multe detalii vedeți în itineraul turistic creat de către Aurelia Borzin – DIN ÎNĂLȚIMI SPRE ADÂNCURI: IVANCEA ȘI BRĂNEȘTI

A fost ridicat la comanda boierului armean Carabet Balioz între 1852 și 1873, despre acesta prespunându-se ca fiind administratorul și ginerele lui Manuc Bei. Clădirea este construită în stil european vestic și cu elemente ale clasicismului rus. Conacul include și un parc, de 3 ha, cunoscut ca parcul din Ivancea, cu castani, brazi, tei, precum și plante exotice pentru RM. De asemenea, aici mai există un turn de apă pe trei niveluri, hambare, pivnițe, moară, grajduri, fierărie și alte anexe.

În 1941, urmașii lui Balioz s-au refugiat peste Prut, iar conacul a fost folosit de noua administrație ca spital militar, baie, bibliotecă, precum și în alte scopuri. O parte din averea boierului a fost furată și dezasamblată de localnici. În 1975 a fost luat sub protecția statului, iar în 1984 complexul a fost transformat în Muzeul meșteșugurilor populare, filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Parcul Conacului Balioz, este unul dintre cele mai vechi parcuri din Republica Moldova. Compoziția acestuia include atît plantațiile cît și structuri arhitecturale minore – dealuri artificiale, havuzuri. Pe moșie sunt plante rare din diferite țări/ Cimișir din Crimeea, Visteria chineză, Chedr siberian, Copac gincgo, în popor este numit POMUL FERICIRII.

De asemenea iată câteva fotografii ale Aureliei Borzin pentru Teleportravel.

Aurelia Borzin

Preluat de la: diez.md