MK3_6840.jpg
Ieri a avut loc un eveniment inedit la Chișinău. În data de 28 noiembrie, la 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României, zeci de persoane au avut ocazia să călătorească în timp. Organizatorii au reconstituit fraților de peste Prut tabloul atmosferei din Sfatul Țării, sentimente și trăiri unice posibile printr-o călătorie digitală în atmosfera anului 1918 și în cele mai importante clipe ale realizării Marii Uniri. Momente inedite și emoționante din istoria scrisă de strămoși au fost retrăite cu ajutorul tehnologiilor inovaționale.

Participanții au rescris momentul Marii Uniri prin activități interactive și tehnologii, care le-au creat sentimentul că sunt în mijlocul evenimentelor. Au pornit într-o călătorie prin momentele decisive ale Primului Război Mondial, prin viața socială a perioadei și prin momentele hotărâtoare ale zilei de 1 Decembrie 1918. Experiența a fost posibilă prin intermediul tehnologiilor anului 2018, la 100 de ani de la Marea Unire: holograme 3D, cabină de probă virtuală, puzzle digital, realitate augmentată, dar și altele.

MK3_6851

„Anul Centenarului trebuie să fie despre români și despre România. Trebuie să vorbim despre lucrurile care ne unesc și ne-au făcut să rezistăm împreună în acești 100 de ani. În același timp, nu trebuie să uităm că suntem în anul 2018. Un an și o perioadă, în care oamenii din întreaga lume sunt mai conectați decât au fost vreodată. Un an și o perioadă în care tehnologia este parte integrantă din viața fiecăruia dintre noi”, susține Valentin Văcăruș, manager-ul Asociației Educative Godmother.

Valentin a relatat și despre evenimentele similare de la Iași și București: „Centenarul trebuie să fie sărbătoarea românilor de pretutindeni. De aceea, prin evenimentul de la Chișinău, împărtășim cu frații noștri de acolo momentele frumoase de aducere aminte. Românii de peste Prut au trăit aceleași sentimente, pentru că instalațiile caravanei care au înregistrat cel mai mare impact la București și Iași, sunt aduse și la Chișinău”.

MK3_6867

Asociația Educativă Godmother și-a propus să dezvolte proiecte inovative, sustenabile și de calitate care să contribuie la dezvoltarea comunității prin activități culturale și educaționale. Asociația are ca scop crearea premiselor necesare finanțării unor obiective de interes public și implicarea în proiecte ce vizează categoriile defavorizate ale societății românești.

Evenimentul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și face parte din seria proiectelor de Aniversare a Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial.

MK3_6833

Preluat de la: diez.md