1497266618098.jpg

Primele călătorii în lumea largă încep din paginile unei cărți bune. De mici copii am călătorit împreună cu echipa capitanului Grant prin Patagonia și cu Holden Caulfield prin celebrul New York. Dar oare descrierile locațiilor faimoaselor opere coincid cu imaginea lor reală?

Istanbul, Turcia („Muzeul Inocenței” de Orhan Pamuk)

Scrierile lui Pamuk pot fi considerate o fină biografie a Istanbulului. Imaginea părților de vest și de est ale orașului ne pictează involuntar panorama metropolei în gând și, vizitând orașul, cu siguranță ne aducem aminte de celebrul roman.

Tokyo, Japonia („În noapte” de Haruki Murakami)

Dintre toate romanele lui Haruki Murakami, care descriu capitala japoneză, „În noapte” îi absoarbe întreaga esență și te lasă cu gândul la Țara Soarelui Răsare încă mult timp.

New York, SUA („De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger)

De câte ori te-ai imaginat călătorind împreună cu Holden în taxi și întrebând șoferul despre rațele din parcul central? O veste bună: în realitate New Yorkul arată exact ca în bestsellerul lui Salinger, aceleași cluburi de noapte, hotele cu lifturi pline de peripeții și același parc central.

Helsingor, Danemarca („Hamlet” de William Shakespeare)

Drama shakesperiană bântuie literatura universală de mai bine de 5 secole, iar orașul în care are loc încă este una dintre principalele atracții turistice ale Danemarcei. Castelul regal al prințului, înconjurat de priveliștile care îți taie respirația pot fi admirate și în realitate.

Maycomb, Alabama, SUA („Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee)

În roman acțiunea are loc numai în orășelul Maycomb, însă caracterizarea lui îi revine întregului stat Alabama. Dacă îți dorești să plonjezi în realitatea cărții, ești bine venit în SUA.

Pamplona, Spania („Fiesta” de Ernest Hemingway)

S-ar putea să nu găsești orașul ca în descrierile exacte ale lui Hemingway, deoarece, confrom Hufflington Post, orașul a devenit de aproape șapte ori mai mare, dar dotuși, fiesta de la San Fermin este încă în viață.

Insula Skye, Scoția („Spre Far” de Virginia Woolf)

Deși o mare parte din carte se referă la monologurile interne ale doamnei Ramsay și ale soțului ei, setarea devine și ea un personaj în sine, în special valurile care separă insula și farul Godvrey.

Calcutta, India („Maitreyi” de Mircea Eliade)

Pe lângă cuceritoarea poveste de dragoste, Mircea Eliade include și o descriere a istoriei și culturii indiene. Peisajele frumuseții naturale ale Indiei și aglomerația orașelor poate deveni o realitate și pentru vizitatorii din lumea reală.

Dublin, Irlanda („Ulise” de James Joyce)

Despre oprera sa, Joyce a spus: „Vreau să dau o imagine a Dublinului atât de completă încât, dacă orașul ar dispărea brusc de pe pământ, ar putea fi reconstruit din cartea mea”. Zis și făcut. Joyce și-a recunstruit propriul Dublin, cu o amănunțită descriere a celui real.

Verona, Italia („Romeo și Julieta” de William Shakespeare)

Tulburătoarea poveste de dragoste se împletește perfect cu descrierea locațiilor orășelului Verona. Deși în prezent nu mai putem vedea aceleași palate ale lui Shakespeare, faimosul balcon al Julietei este încă una dintre principalele atracții turistice din oraș.

Cartagena, Colombia („Dragoste în vremea holerei” de Gabriel Garcias Marquez)

Deși niciodată în decursul întregului roman nu se menționează denumirea exactă a orașului, descrierea este reprezentarea exactă a Cartagenei, locul unde locuia autorul în timpul scrierii romanului.

Îți rămâne numai să-ți iei valiza și să mergi pe drumul personajelor tale preferate!

Preluat de la: Zugo.md