stres.jpg

Ni se spune tot timpul să nu mai fim atât de stresaţi, pentru că ne putem îmbolnăvi, dar rareori luăm în seamă avertismentul medicilor. Deşi pare un fenomen pe care nu îl putem controla, stresul poate fi diminuat cu ajutorul unor schimbări în mentalitate, dar şi al unor tehnici de relaxare, cum ar fi meditaţia, yoga sau aromaterapia.

Dacă nu ne ţinem în frâu nervii, sănătatea noastră are mult de tras. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani, al căror studiu a fost publicat recent în revista ştiinţifică The Lancet.

Potrivit savanţilor, o activitate intensă a amigdalei, o regiune din creier stimulată de activităţile stresante, creşte semnificativ riscul de boli de inimă şi atac cerebral.

În cadrul experimentului, 293 de persoane care nu sufereau de afecţiuni ale inimii au fost supuse unui examen PET/CT pentru a li se verifica activitatea creierului, funcţionalitatea măduvei spinării şi nivelul de inflamaţie din vasele sanguine.

Dr. Ahmed Tawakol, director adjunct al programului Cardiac MR PET/CT din cadrul Spitalului Massachusetts, spune că aceste trei regiuni sunt strâns legate între ele.

„Stresul stimulează amigdala, care, la rândul ei, activează măduva spinării şi, mai departe, inflamarea arterelor”, spune medicul.

Specialiştii au monitorizat subiecţii vreme de patru ani şi au descoperit că stresul, într-adevăr, a fost un factor major de risc în apariţia bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Chiar dacă studiul este unul observaţional şi necesită mai multe cercetări de mare amploare pentru a-i fi confirmate concluziile, specialiştii cred că este un semnal de alarmă pentru ca oamenii să încerce să fie mai relaxaţi, să nu mai pună totul la suflet şi să ţină cont de recomandările medicilor: dietă echilibrată, mişcare şi odihnă corespunzătoare.

O metodă care garantează diminuarea stresului este mindfulness. Află mai multe despre ea aici!

Preluat de la: Csid.ro