rujeola-copii.jpg

Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.

Rujeola este o boală foarte contagioasă care se transmite pe cale virală. Debutul este unul brusc şi cu febră ce poate ajunge la 39 de grade. Apoi, în câteva zile, apare şi erupţia pe piele. Pot apărea însă complicaţii cum ar fi convulsiile febrile, pneumonia, otita sau chiar meningita, mai ales dacă pacientul este foarte mic.

Chiar şi în aceste condiţii, părerile părinţilor referitoare la vaccinare sunt împărţite. În timp ce unii cred că vaccinul îi ţine pe copii departe de boli, alţii spun că nu vor să îl facă sau că nu au luat încă o decizie în această privinţă, din cauza aşa-ziselor reacţii adverse severe care ar putea apărea. 

Situaţia actuală a rujeolei în România

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, până la data de 17 februarie 2017, este de 3071. Au fost înregistrate 16 decese, astfel: 5 în judeţul Arad, 4 în Timiş, 3 în Dolj, 3 în Caraş Severin şi 1 în Bucureşti. Un al 17-lea deces posibil cauzat de rujeolă se află în curs de confirmare/infirmare (în judeţul Arad). 

via GIPHY

Comparativ cu anul 2015, creşterea numărului de cazuri de rujeolă este mai mult decât alarmantă. În tot anul 2015 au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.

Ca masură de limitare a extinderii rujeolei, a fost organizată şi se desfăşoară la nivel naţional o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani. Campania se desfăşoară cu ajutorul medicilor de familie, asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari.

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la sfârşitul lunii septembrie 2016. 

„Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, se arăta într-un comunicat al instituţiei dat publicităţii la momentul respectiv.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, adună laolaltă 5 informaţii esenţiale despre rujeolă, de care orice părinte ar trebui sp ţină cont:

1. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei.
2. Virusul rujeolos persistă multa vreme pe suprafeţe sau pe mâinile nespălate, deci nu este suficient să evităm contactul cu un pacient cu rujeolă. Ea poate fi luată practic de oriunde în comunitate!
3. Bolnavul de rujeolă răspândeşte virusul şi poate produce contagiune la pacienţii susceptibili cu 4 zile înainte să apară erupţia tipică.
4. Copiii care au făcut cele două doze de vaccin sunt protejaţi în 99% din cazuri. Evident că unii pacienţi au inabilităţi imunologice şi ar putea face boala chiar dacă au făcut ambele doze.
5. Rujeola nu este o „răceală” mai severă! Rujeola produce deseori complicaţii, unele dintre ele mortale. Studii recente arată că în 2015 au fost peste 130.000 de decese prin rujeolă. 

Aşadar, sfătuiţi-vă cu medicul de familie dacă aveţi nelămuriri şi verificaţi dacă sunteţi la zi cu toate vaccinurile. Pentru sănătatea copilului tău, dar şi a celorlalţi copii cu care vine în contact!

Preluat de la: Csid.ro