pixel.png

Proaspeţii părinţi au tone de griji în ceea ce priveşte bebeluşul. Una dintre ele este legată de mers. ”Va merge corect?” Am aflat ce înseamnă mers corect la copilul mic, dar şi cum se pot corecta problemele de mers de la dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică.

CSÎD: Cum ne dăm seama că un copil mic nu merge corect?

Dr. Tarek Nazer: Evaluarea corectă a copilului încă din primele zile de la naştere poate scoate în evidenţă printre altele şi afecţiuni ortopedice. La dezvoltarea sistemului musculo-scheletal trebuie să avem în vedere câteva aspecte particulare importante. Unul ar fi evoluţia dinamică a pacientului de la nou-născut la adolescent. Tocmai de aceea semnificaţia diverselor condiţii sau afecţiuni trebuie mereu raportată la stadiul de creştere şi dezvoltare al copilului.

<!–

Formul de quiz

–>

Deformări ale genunchiului, picior plat, boala Perthes sunt câteva afecţiuni ortopedice ale copiilor

CSÎD: Ce teste se fac la ortopedie pentru copiii?
Dr. Tarek Nazer:
La copilul mic şi preşcolar, situaţiile ce determină cel mai des solicitarea consultului de specialitate la medicul ortoped sunt reprezentate de deformări ale genunchilor (genu varum – picioare în paranteză, genu valg – picioare in X), tulburările de mers (mersul cu picioarele spre interior, mersul pe vârfuri), piciorul plat, durerile de creştere, boală Perthes (necroză ischemică a capului femural) sau sinovită acută tranzitorie de şold (inflamaţia şoldului în urmă unei viroze).

Mersul pe vârfuri este normal la copiii mici

CSÎD: La ce vârstă se stabilizează mersul copilului?
Dr. Tarek Nazer:
La primii paşi, copii încep să meargă pe vîrfuri, iar acest obicei se prelungeşte uneori până la vârsta de 3-4 ani. În cele mai frecvente cazuri, nu vorbim de o problemă patologică. Copiii învaţă să meargă mai întâi pe vârfuri ca în timp să capete curaj şi să pună toată talpa pe sol. Momentul oportun în care se poate stopa acest obicei este în jurul vârstei de 7 ani, când e indicat să se efectueze un prim consult la medicul specialist. Se recomandă un consult mai amănunţit în cazul în care copilul merge pe vârfuri, prezintă rigiditate musculară sau mişcări necoordonate.
CSÎD: Ce afecţiuni rare din sfera ortopediei se pot întâlni la copiii?
Dr. Tarek Nazer:
Aş aminti o afecţiune extrem de rară în care tendonul lui Ahile, din spatele gambei, este scurt, gros şi retractat şi copilul acela niciodată nu poate să pună talpa jos pentru că tendonul este foarte scurt. E însă o boală foarte rară!

Teste recomandate dacă copilul nu renunţă la mersul pe vârfuri

CSÎD: Ce alte teste se mai recomandă în cazul mersului pe vârfuri?
Dr. Tarek Nazer:
De asemenea, un plus în stabilirea unui diagnostic corect ar fi şi testele de identificare a tulburărilor de dezvoltare sau electromiografia.
În cazurile în care mersul pe vârfuri este doar o obişnuinţă, copilul trebuie corectat pentru a preveni micile accidente. Acest lucru se face cu bândeţe, prin jocuri în care se foloseşte talpa piciorului. Tratamentul poate consta şi în kinetoterapie sau în cazurile avansate poate fi unul chirurgical.

Preluat de la: csid.ro