disgravidie-greta-varsaturi.jpg

Disgravidia, reprezentata prin greata si varsaturi, poate pune in pericol atat viata femeii insarcinate, cat si pe cea a fatului, daca aceasta nu este tratata la timp si corespunzator.

Medical, poarta numele de Hyperemesis gravidarum, si este caracterizata de greata severa, varsaturi foarte dese, pierderea kilogramelor si aparitia unui dezechilibru electrolitic. Afectiunea afecteaza aproximativ 2% din numarul femeilor insarcinate.

Simptome de disgravidie

Principalale simptome sunt reprezentate de o stare accentuata de rau, stare de greata si varsaturi dese, insomnia, oboseala, deshidratare, dureri abdominale, tahicardie, dureri de cap, stare de foame, confuzie, leşin, ingalbenirea pielii si pierderea in greutate.

Chiar daca sunt manifestari pe care orice femeie le poate experimenta in timpul unei sarcini, in cazul acestei afectiuni, manifestarile sunt la o intensitate mult mai ridicata.

Semnele apar la inceputul sarcinii, intre saptamana 4 si 6, dar devin exacerbate intre saptamanile 9-13. Exista insa cazuri cand unele femei se confrunta cu ele pana in momentul nasterii.

Cauze, factori declansatori ai disgravidiei 

Printre cei mai frecventi factori declansatori ai disgravidiei se numara sarcina multipla, Rh-ul negativ al mamei precum si varsta mai mare de 35 de ani, dezechlibrele hormonale (nivelul estrogenului, tiroxinei si serotoninei), disfunctiile hepatice precum si cele digestive, alimentatia necorespunzatoare (consum crescut de grasime animala), tulburarile psihice, stresul, istoric familial al acestei afectiuni, bebelusul prezinta anumite anomalii, cum ar fi sindromul Down.

Diagnosticul de disgravidie

Diagnosticul acestei afectiuni se face pe baza unei examinari fizice – evaluare cardiaca, neurologica si a tiroidei, precum si a abdomenului, tensiune arteriala si puls, precum si pe baza unor teste de laborator – teste de sange si analize de urina.

Tratamentul pentru disgravidie

Tratamentul disgravidiei, intr-o forma mai usoara, se bazeaza pe un regim alimentar uşor, ce va fi compus din portii mici, dar dese de alimente, multe lichide si, la recomandarea medicului, cu medicatie antiemetica.

Formele grave ale disgravidiei necesita internare pentru o mai buna supraveghere medicala si aplicara tratamentului corect si eficient. Pentru restabilirea hidratarii se vor administra venos fluide, repausul la pat este obligatoriu, la fel si hranirea, ce se poate face prin tub sau endoscopic.

Riscurile pentru sarcina

Cel mai mare risc este ca fatul sa nu ia in greutate si sa nu se dezvolte corespunzator – prin varsaturile repetate, mama pierde cea mai mare parte din substantele nutritive esentiale, astfel ca la nastere greutatea acestuia poate fi sub cea normala sau chiar prematura. 

Daca disgravidia este diagnosticata in formele de inceput si tratata corespunzator, sarcina poate evolua normal, fara probleme ulterioare.

Preluat de la: csid.ro