pixel.png

Un nou studiu publicat în revista Nature arată că bolnavii de Alzheimer ar putea fi purtătorii unei gene care îi predispune la apariţia acestei maladii. Această genă, numită APOE4, este asociată cu degradarea vaselor sangvine care alimentează creierul, procesul de eliminare a toxinelor fiind astfel îngreunat. Prin urmare, susţin cercetătorii, declinul cognitiv apare independent de plăcile cauzate de proteinele beta-amiloide sau de cele tau, care sunt în prezent incriminate de instalarea bolii Alzheimer.

„Studiul face puţină lumină asupra modului în care este privită această maladie şi poate ajuta la dezvoltarea unui tratament eficient, care să vindece sau, în cel mai rău caz, măcar să încetinească evoluţia bolii Alzheimer, care acum nu dispune de niciun fel de tratament”, spune Berislav Zlokovic, neurocercetător la Universitatea Southern California.

În cadrul studiului, 435 de subiecţi cu simptome uşoare sau moderate de Alzheimer au fost investigaţi imagistic şi serologic, precum şi din punctul de vedere al memoriei, prin intermediul unor teste specifice.

<!–

Formul de quiz

–>

Astfel, s-a descoperit că purtătorii unei copii a genei APOE4 au înregistrat rezultate mai slabe la testele de memorie şi o evoluţie mai rapidă a bolii în comparaţie cu cei care nu aveau această variantă a genei.

Gena APOE4 este o variantă a alipoproteinei E, proteină implicată în metabolismul grăsimilor din organism, inclusiv la nivelul creierului.

Aşadar, persoanele care au una sau două copii APOE4 ar putea prezenta un risc mai crescut de a dezvolta boala Alzheimer, susţin cercetătorii, din cauza inflamaţiilor cauzate la nivelul vaselor de sânge.

Preluat de la: csid.ro