pixel.png

Nu doar adulţii sunt ocupaţi sau îngrijoraţi să doarmă ci şi copii. De curând au fost date publicităţii de către Societatea Română de Pneumologie şi Secţiunea de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă datele unui studiu făcut în ţara noastră care a avut în vizor odihna copiilor. Iată ce rezultate îngrijorătoare au observat experţii.

Nu numai adulţii sunt afectaţi de problemele odihnei. În România, într-un studiu început în anul 2015, s-a dovedit că 7 din 10 elevi dorm mai puţin de 8 ore, timp insuficient pentru dezvoltarea fizică şi psihică. Asta înseamnă că a doua zi nu se pot concentra suficient, sunt mai flămânzi, mai irascibili, simt nevoia de mai multe dulciuri.

Ce boli riscă copiii care nu dorm suficient?

Somnul este o nevoie fiziologică şi trebuie respectate orele şi condiiţiile de somn ale copiilor. Prof. Dr. Florin Mihălţan spune că 1 din 10 copii se află la risc pentru tulburări respiratorii în somn, iar una dintre cauze este obezitatea. Creşterea în greutate la copii cauzează în timpul somnului pauze de respiraţie – între 5 şi 50 de pauze pe oră. Fiecare pauză poate dura de la 10 secunde la mai mult de un minut şi este însoţită de o scădere de oxigen. Acest lucru pune un efort asupra inimii şi poate duce la o serie de afecţiuni grave de sănătate.

<!–

Formul de quiz

–>

 

Preluat de la: csid.ro