pixel.png
Un bărbat din Germania este nevoit să bea 20 de litri de apă pe zi, altfel riscă să moară din cauza deshidratării. El suferă de diabet insipid, o boală metabolică rară care cauzează urinare excesivă şi sete exagerată.

Marc Wubbenhorst, în vârstă de 39 de ani, s-a născut cu această afecţiune, însă ea se poate dezvolta în orice moment al vieţii.

Marc îşi începe ziua cu o sticlă de apă pentru a se hidrata, iar ulterior va fi nevoit să viziteze toaletă. Una dintre principalele caracteristici ale diabetului insipid este urinarea frecventă şi în cantitate mare. Din cauza aceasta, Marc nu poate parcurge călătorii mai lungi de câteva ore.

În timpul nopţii, bărbatul trebuie să se asigure că se hidratează constant şi că excretă fluidele, astfel că a declarat că nu a dormit niciodată mai mult de două ore pe noapte.

<!–

Formul de quiz

–>

Marc ajunge să bea în jur de 20 de litri de lichide pe zi şi să meargă de 50 de ore la toaletă pe parcursul unei zile, iar dacă stă mai mult de o ora fără să se hidrateze, el va începe să experimenteze simptome precum: ameţeală, durerea de cap şi confuzie, semne ale deshidratarii.

Ce este diabetul inspit

Diabetul insipid este o afecţiune caracterizată prin sete intensă şi urinare frecvenţa şi în cantitate mare (volumul urinar depăşeşte 3 litri de urină pe 24 de ore). Această afecţiune nu are nici o legătură cu diabetul zaharat (care constă în concentraţie crescută a “zahărului” din sânge), cu toate că pot avea simptome comune (setea exagerată şi urinarea excesivă).

În cazul diabetului insipid este vorba de o problema cu un hormon numit vasopresina sau ADH (hormon antidiuretic) care, după cum o sugerează şi numele, are rolul de a limita cantitatea de urină. Acest hormon este produs de neuronii din hipotalamus, fiind apoi depozitat la nivelul glandei hipofize (atât hipotalamusul, cât şi hipofiza sunt situate la baza creierului). Vasopresina acţionează la nivelul rinichiului, producând reabsorbtia apei şi scăderea cantităţii de urină.

Preluat de la: csid.ro