1477477908166.jpg

Pe data de 26 octombrie, 2016, poetul, prozatorul, dramaturgul, jurnalistul și romancierul Aureliu Busuioc ar fi împlinit vârsta de 88 de ani, dacă acum patru ani nu s-ar fi stins din viață,Pentru a menține vie în memorie lucrările lui Aureliu Busuioc, un nume impunător în literatura română contemporană, ZUGO a hotărât să vină cu o recomandare a cinci cărți scrie de autor.

Singur în fața dragostei – 1969

Eroul Radu Negrescu este proiectat pe fundalul unui mediu sătesc dominat de ignoranța, lancezeala socială, frazeologie goală, prostie și ipocrizie. Perspectiva observației acide, încercarea de a aborda problemele existențiale prin prisma ironiei sarcastice, permit scriitorului să surprindă spectacolul vieții în toată complexitatea lui.

Unchiul din Paris – 1973

„Unchiul din Paris” este romanul despărțirii de obsedantul deceniu. În paralel cu drama unchiului, se desfășoară povestea de dragoste a nepotului cu o colegă de la medicină, ca un fel de contrapunct tematic. E o povestire agreabilă în genul unui realism cotidian eliberat de convenționalisme, un realism relaxat și în bună masură dezideologizat, dar numai pe partea poveștii de dragoste a medicinistului simpatic ca tânăr din lumea nouă, indiferent la trecut. Pe masură ce unchiul înțelege ce s-a întâmplat în Basarabia după plecarea lui, descoperă și nepotul rănile trecutului.

Lătrând la lună – 1997

O cărţulie amuzantă şi totodată tragică, captivantă şi nepretenţioasă. Întitulat „Lătrând la lună”, romanul lui Aureliu Busuioc deschide spaţii largi de meditaţie pentru fiecare cititor. Alcătuită din cincisprezece capitole, cartea descrie viaţa cu toate suişurile şi coborâşurile ei. Viaţa unui câine. E surprinzător, nu? Personajul principal, cel care ni se confesează, este un câine din speţa şoricarilor, un câine gânditor – Enrigue. Citind cartea te laşi cucerit de umanismul unui câine, de finele observaţii aduse de acesta la adresa stăpânilor săi (deşi aici apar iar controverse, nu sunt ei oare mai stăpâni pe noi?!). 

Hronicul Găinarilor – 2006

Scriitorul fabulează istoria Moldovei dintre Prut și Nistru din prisma satului Găinari, fondat de hoțul Panteleu Avădanei care, datorită vigorii masculine ieșite din comun (probabil singura lui calitate), își perpetuează neamul. Urmașii lui sunt promovați la funcții de conducere în perioada comunistă. Dinastia Avădanei nu a renunțat însă la profesia strămoșului, ci au exercitat-o deja sub drapelul lui Stalin. Narațiunea este condimentată de ironia necruțătoare a autorului care nu-l menajează nici pe cititor.

În căutarea pierderii de timp – 2011

„„În căutarea pierderii de timp" include Jurnalul cubanez (tipărit, în foi­leton, în România literară) şi o serie de eseuri, pamflete şi pastile publicate la Editura Prut Internaţional. Oricât de bine se conjugă cu scrisul dintotdeauna al lui Busuioc, eseistica lui este (în sens editorial) o paletă inedită. Cărţile din genul literaturii de frontieră îmbogăţesc peisajul literar basarabean.”- Mircea V. Ciobanu

Preluat de la: Zugo.md