Kazahstan-proteste.jpg
Protestele din Kazahstan s-au amplificat astăzi, 5 ianuarie, în întreaga țară. Manifestațiile au început din cauza majorării prețului la gazul lichefiat. În timp, acestea s-au transformat în proteste violente. Clădirea principală a administrației din Almatî a fost incendiată. Internetul a fost oprit. Autoritățile au anunțat despre cazuri de deces.

UPDATE: Starea de urgență a fost inclusă pe tot teritoriul Kazahstanului.

Starea de urgență prevede interdicţia de circulaţie între orele locale 23.00 și 7.0, interzicerea întrunirilor pașnice, a evenimentelor în masă și a grevelor, precum și restricții privind circulația vehiculelor, intrarea și ieșirea din localități, comerțul cu medicamente, alcool și schimb de arme.

UPDATE: În unele orașe protestatarii au dărâmat statuile cu fostul șef al statului Nursultan Nazarbaev.

KazTAG

UPDATE: În urma protestelor din Kazahstan, printre forțele de securitate sunt morți și răniți. Acest lucru a fost declarat de președintele Republicii Kasîm-Jomart Tokaev într-un mesaj video adresat națiunii. Acesta nu a menționat numărul celor uciși și răniți, transmite tvrain.ru.

UPDATE: Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat că fostul președinte al statului, Nursultan Nazarbaev, cel care a condus țara aproape trei decenii, nu mai este șeful Consiliului de Securitate. Funcția va fi preluată de Tokaev.

UPDATE: Potrivit relatărilor unor jurnaliști independenți, orașul Almatî, capitala economică a Kazahstanului este „aproape” sub controlul total al protestatarilor. Aceștia transmit că în oraș s-a instalat haosul.

Potrivit datelor de trafic aerian, mai multe avioane private pleacă de pe aeroporturile din Kazahstan și zboară spre Moscova și Europa.

UPDATE: Un grup de manifestanţi a pătruns miercuri în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele sociale, clădirea a fost incendiată.

UPDATE: Internetul a fost oprit în Kazahstan. De asemenea, cetățenii nu mai pot retrage bani de la ATM-uri.

UPDATE: Peste 500 de răniți, dintre care 130 de femei, în urma protestelor din Almatî. De asemenea, 120 de mașini au fost distruse, dintre care 33 de ambulanțe și mașini ale pompierilor.

 

Știrea inițială

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat miercuri, 5 ianauarie, demisia guvernului, în urma manifestaţiilor de amploare împotriva creşterii preţului la gaz.

Un decret publicat pe site-ul prezidenţial anunţă că Tokaev a acceptat demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabine, relatează AFP, citat de digi24.ro.

Peste 200 de persoane au fost arestate şi zeci de poliţişti au fost răniţi după manifestaţiile împotriva creşterii preţului la gaz care au avut loc în mai multe oraşe din Kazahstan, a anunţat miercuri poliţia kazahă.

În urma acestor manifestaţii, printre care şi cea dispersată cu grenade asurzitoare şi cu gaze lacrimogene în noaptea de marţi spre miercuri de poliţia din Almatî, a fost decretată de asemenea stare de urgenţă până pe 19 ianuarie în mai multe regiuni, inclusiv a capitalei economice Almatî, unde a intrat în vigoare şi o interdicţie de circulaţie între orele locale 23.00 şi 7.0.

„Mai mult de 200 de persoane au fost arestate pentru încălcarea ordinii publice”, a anunțat un comunicat al Ministerului de Interne kazah. Potrivit ministerului, 95 de poliţişti au fost răniţi în timpul acestor manifestaţii.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi salariilor mici.

Regiunea Mangystau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare.

Preluat de la: diez.md