oboseala-dureri-de-cap-covid-1.jpg

Durerile de cap și migrenele pot fi extrem de incomode pentru cine le traiește. De-a lungul timpului, s-a speculat că anumite alimente, inclusiv brânza, ar putea fi un factor declanșator sau chiar cauză a acestor afecțiuni.

Există o legătură strânsă între alimentele pe care le consumați și recurentă migrenelor. De altfel, regimul alimentar s-a dovedit a fi responsabil, în 30% dintre cazuri, de instalarea durerilor de cap intense, însoțite de stări de amețeală, greață și slăbiciune corporală.

Brânza conține tirozină, un aminoacid care este prezent în proteinele alimentare și care poate influența neurotransmițătorii din creier, cum ar fi dopamina și norepinefrina. De asemenea, brânza poate conține histamină și alte substanțe biogene care pot afecta reacțiile chimice din creier și pot contribui la dezvoltarea durerilor de cap sau migrenelor.

Citește și: Alimente ispititoare care pot declanșa migrenele. Poftești la ele, dar te pun la pat

Unele persoane sunt mai sensibile la aceste substanțe decât altele, ceea ce înseamnă că pot reacționa la ele cu dureri de cap sau cu migrenele sâcâitoare.

Sortimentele de brânză învechită pot provoca dureri de cap persoanelor sensibile și pot fi un factor de inducere a migrenelor, deoarece conțin cantități foarte mari de tiramina, cu efect direct asupra vaselor de sânge de la nivelul creierului.

Pricipalele tipuri de brânză pe care ar fi bine să le evitați dacă suferiți de migrene/dureri de cap:

Cu toate acestea, NU toate tipurile de brânză au același potențial de a cauza dureri de cap sau migrene, iar reacțiile individuale pot varia în funcție de cantitatea consumată și de compoziția genetică a fiecărei persoane.

Citește și: Vitaminele care îți lipsesc dacă te doare des capul. Ce să mănânci ca să scapi de migrene

FOTO: Shutterstock | SURSE: WebMd, HealthLine

Preluat de la: csid.ro