Vine o vreme în care fiecare fată se gândeşte la prima sa experienţă sexuală. Totodată apare şi sentimentul de teamă, pentru că-şi doresc ca atât momentul să fie unul potrivit, cât şi partenerul. Trebuie să fii însă conştientă de faptul că eşti liberă să aştepţi momentul în care te simţi cu adevărat pregătită, fără să te laşi presată de insistenţele celor din jur şi în niciun caz să nu accepţi propunerea unui băiat de teamă să nu-l dezamăgeşti.

Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie şi specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul, atenţionează că nu este cool să faci sex pur si simplu, ci este cool să faci sex atunci când eşti pregătită, îndrăgostită şi iubită şi ai încredere în partenerul tău. Totodată aminteşte cel mai important aspect: protecţia sexuală. Astfel pot fi evitate sarcina nedorită sau contractarea bolilor cu transmitere sexuală.

Conform studiului despre educaţia sexuală a tinerilor din 2018, efectuat de Unlock Research pentru Gedeon Richter, cele mai cunoscute metode de contracepţie sunt: prezervativul (87%), pilula de a doua zi (69%) şi pilulele anticoncepţionale (68%).

<!–

Formul de quiz

–>

Metode contraceptive

Metode contraceptive care se folosesc de către fete şi femei:

•             Pilulele contraceptive. Cunoscute şi ca „anticoncepţionalele”, acestea reprezintă o metodă contraceptivă sigură şi de încredere. Poţi opta pentru pilulele contraceptive cu conţinut hormonal scăzut – minidozate  şi este bine să ştii că, alături de efectul contraceptiv, acestea au şi alte beneficii.

•             Inelul vaginal hormonal

•             Dispozitivul intrauterin (DIU) sau steriletul – acesta este de două tipuri: fie cu fir de cupru, fie  cu continut hormonal

•             Diafragma – eficienţa sa depinde numai de corectitudinea utilizării

•             Prezervativul feminin – succesul său depinde de corectitudinea utilizării

•             Spermicidele – acestea reprezintă o metodă cu risc mare de eşec

•             Metoda calendarului – o metodă extrem de riscantă, ce duce adesea la o sarcină neplanificată şi/sau nedorită

•             Metoda retragerii – atunci când băiatul îşi retrage penisul din vagin înainte de momentul ejaculării – de asemenea, o practică extrem de riscantă, pe care mulţi specialişti nu o consideră metodă contraceptivă

•             Pilula de a doua zi  – aceasta este o metodă contraceptivă de urgenţă care se utilizează DUPĂ un contact sexual neprotejat pentru a preveni apariţia unei sarcini nedorite

Pentru băieţi şi bărbaţi:

•             Prezervativul masculin este, în acest moment, singura metodă contraceptivă care se foloseşte de către băieţi şi bărbaţi (în afara de vasectomie, care este o metodă ireversibilă de sterilizare). Acesta împiedică sperma să ajungă în uter şi este SINGURA metodă ce îi protejează pe ambii parteneri împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

După ce afli care sunt avantajele şi dezavantajele metodelor contraceptive disponibile, asigură-te că faci alegeri eficiente si că TE PROTEJEZI ÎNTOTDEAUNA pentru a preveni consecinţele nedorite.

Începerea vieţii sexuale: riscuri

Încă există persoane neinformate în privinţa pericolelor la care se expun, în special când vorbim de sexul neprotejat. Multe cupluri se lasă duse de val şi nu se mai gândesc la contracepţie, la fel şi persoanele care consumă prea mult alcool sau cei care merg pe încrederea în partener şi aleg să nu se mai protejeze.

Pe locul doi în topul factorilor de risc care afectează sănătate se situează sexul neprotejat, iar asta din cauza bolilor pe care le poate produce, HIV-ul fiind una dintre ele, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Indiferent de tipul contactului sexual, fie el vaginal, oral sau anal, atât timp cât este neprotejat, există posibilitatea infectării cu diferite boli cu transmitere sexuală. Întrucât acestea sunt de cele mai multe ori asimptomatice, iar virusul poate trăi în organism chiar şi câţiva ani, poate dura mulţi ani până când o persoană să afle că este infectată.

Soluţia? Prezervativul. Aceasta este una dintre cele mai comune şi eficiente metode contraceptive. Din păcate, studiile arată că doar 14% dintre persoanele aflate în relaţii stabile îl folosesc şi 33% dintre cei care fac sex ocazional cu mai mulţi parteneri sexuali.

Riscuri în cazul mai multor parteneri sexuali

Aveţi mai multe şanse să vă infectaţi cu HIV sau cu altă boală cu transmitere sexuală dacă aveţi mai mulţi parteneri sexuali simultan sau de-a lungul vieţii, asta pentru că sunt şanse mari ca cel puţin un partener de la un moment dat să aibă o infecţie. În afară de abstinenţă, care înseamnă că riscurile ies complet din discuţie, soluţia ideală este ca fiecare persoană să se testeze de fiecare dată când are un partener sexual nou, eliminând astfel posibilitatea unei infecţii dobândite în trecut. Şi, desigur, protecţia în cazul contactelor sexuale cu mai mulţi parteneri diminuează şansele contactării unei boli cu transmitere sexuală.

Riscuri la nivelul daunelor emoţionale

Cei mai mulţi adolescenţi îşi pierd virginitatea în timpul anilor de liceu la presiunea anturajului din care fac parte. Iar majoritatea acestora nu sunt pregătiţi să facă acest pas, de aceea ajung să regrete decizia mai târziu. Asta pentru că sexul înseamnă mai mult decât interacţiune fizică, implică şi dimensiunea emoţională, psihică. Întreaga noastră fiinţă, corpul, mintea, sentimentele sunt implicate, tocmai de aceea intimitatea sexuală vine la pachet cu importante consecinţe emoţionale.

De aceea e important ca tinerii să nu se lase influenţaţi de cei din jur, ci să ia decizia începerii vieţii sexuale singuri, să o facă atunci când sunt pregătiţi, nu doar fizic, dar mai ales emoţional. Nu există o vârstă standard recomandată pentru începerea vieţii sexuale, asta pentru că suntem cu toţii diferiţi, ne dezvoltăm în ritmuri diferite şi avem nevoi diferite.

Cel mai des întâlnite întrebări când vine vorba de pierderea virginităţii

„Doare atunci când îţi pierzi virginitatea?”

Primul contact vaginal poate să doară, însă intensitatea durerii diferă de la persoană la persoană. Durerea poate să fie însoţită de o mică sângerare, dar acest lucru nu este valabil pentru toate fetele. În cazul unora, himenul este mai elastic şi  nu se rupe, de aici şi lipsa sângerării.

Iritaţiile sau durerile din timpul sexului vaginal pot fi datorate şi lubrifierii insuficiente a vaginului. Dacă vaginul nu este îndeajuns de bine lubrifiat natural (lucru care se poate obţine deseori printr-un preludiu mai lung) se recomandă folosirea unui lubrifiant sexual, care face sexul cu mult mai confortabil.

„Pot să rămân însărcinată de la primul contact sexual?”

DA! Ori de câte ori sperma sau lichidul preejaculator ajunge în vagin, chiar şi dacă e cazul unei penetrări de doar câteva secunde, condiţia pentru instalarea unei sarcini este îndeplinită – indiferent că vorbim de primul contact sexual sau de al o sutelea.

De aceea protecţia ar trebui să fie un subiect important de luat în seamă înainte de a începe viaţa sexuală. Ideal e sa ştii despre toate metodele contraceptive existente, beneficiile şi riscurile fiecăreia, în aşa fel încât să o poţi alege pe cea potrivită pentru tine.

Preluat de la: csid.ro