YTM2ZGY5OWY2NWU2NTExMTM2MGZhNjdlZmFmNg.thumb_.jpg
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 1 februarie 2022, o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, unde au discutat mai multe subiecte, printre care și protecția identității lingvistice a etnicilor români de pe teritoriul Ucrainei.

Convorbirea a avut loc în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Ucraina, respectiv al evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din imediata proximitate a Ucrainei, în regiunea Mării Negre.

Potrivit unui comunicat de presă a Administrației Prezidențiale române, Klaus Iohannis a acordat un spațiu amplu, în convorbirea telefonică, soluționării problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români.

În acest sens, președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

În context, Volodâmâr Zelenski a menționat că înțelege preocupările părții române legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române și și-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluții.

Preluat de la: diez.md