main-29.jpg
Ziarul spaniol El Pais a publicat fotografii cu documente care, potrivit publicației, sunt răspunsul oficial al Statelor Unite și al NATO la cererea Rusiei de a beneficia de garanții de securitate. Potrivit documentului, Washingtonul și NATO acuză Rusia că a încălcat „principiile fundamentale” ale arhitecturii internaționale de securitate, dar, în același timp, își exprimă disponibilitatea de a discuta refuzul de a instala complexe ofensive de rachete în Ucraina.

Răspunsul de patru pagini al NATO notează că aceasta este o alianță defensivă și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, iar toate diferențele existente trebuie rezolvate „prin dialog și diplomație, nu prin amenințări sau prin folosirea forței”.

Cu toate acestea, având în vedere „formarea semnificativă, nemotivată, nejustificată și în curs de desfășurare” în apropierea graniței cu Ucraina și în Belarus, NATO face apel la Moscova „să detensioneze imediat situația”.

Potrivit răspunsului, Rusia a încălcat „valorile, principiile și angajamentele pe care ea însăși le-a creat pentru consolidarea relațiilor dintre Rusia și NATO”.

NATO cere Rusiei să retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova și să se abțină de la „retorică nucleară agresivă și acțiuni periculoase împotriva aliaților (din bloc) și a altor țări”. În plus, Moscova este rugată să se consulte cu NATO cu privire la programele nucleare și de rachete ale Rusiei.

Pe de altă parte, Washingtonul este îngrijorat de faptul că Moscova a încălcat principiile Memorandumului de la Budapesta, în care se angajaseră să „respecte integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei” și să se abțină de la folosirea forței împotriva unei țări vecine.

SUA mai subliniază că Moscova a încălcat prevederile Documentului de la Viena din 2011 prin desfășurarea de exerciții militare majore în apele internaționale și în spațiul aerian fără notificare prealabilă.

Preluat de la: diez.md