arh4.jpg

Pe pagina de Facebook a fostului director al Agenției de Inspecție și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, a apărut o postare care conține o serie de fotografii, preluate din Anuarul Chișinăului din 1940. Imaginile reflectă activitatea oamenilor din capitală în perioada interbelică și locurile în care aceștia se odihneau.

În publicația distribuită de către Ion Ștefăniță putem observa infrastructura turistică din perioada Moldovei interbelice. Atât chișinăuenii, cât și oaspeții orașului se puteau bucura de numeroase hoteluri, restaurante, cafenele și săli de cinema.


Sursă: Facebook/Ion Ștefăniță

În capitală activa și o organizație mondială de voiaj, intitulată Wagons-Lits Cook. Aceasta oferea cetățenilor și turiștilor bilete pentru tren spre România și alte țări, bilete de vapor și avion și întocmea vize pentru pașapoarte.

În magazinul universal de pe bulevardul Alexandru cel Bun puteau fi cumpărate obiecte de uz casnic rare pentru acei ani – aparate radio, mașini de scris și articole electronice. Pe aceeași stradă se aflau până la șase hoteluri, opt cafenele și patru restaurante, relatează moldovenii.md. Locuitorii și turiștii capitalei puteau petrece timpul și la cofetăriile prezente în Chișinău. „Zamfirescu”, „Consum” sau „Elita” – așa se numeau unele dintre localurile situate pe strada Alexandru cel Bun în anul 1940.


Sursă: Facebook/Ion Ștefăniță

Chiar și în acea perioadă, locuitorii urbei aveau oportunitatea să se bucure de filme în sălile de cinema prezente în Chișinău sau să ia masa la un restaurant din centrul capitalei. Potrivit Anuarului Chișinăului din 1940, în oraș se aflau șase săli de cinema care difuzau filme pentru chișinăueni în perioada interbelică.


Sursă: Facebook/Ion Ștefăniță

În acest material puteți vedea câteva fotografii cu locurile de agrement și magazinele din Chișinău din anul 1940.

Preluat de la: diez.md