Anual, în ultima sâmbătă din luna martie este marcată Ora Pământului. Evenimentul are drept scop soluționarea, la nivel local, a problemelor de mediu și protejarea planetei. Pentru prima dată, Ora Pământului s-a desfășurat în anul 2007, devenind cunoscută pentru momentul „luminilor stinse”. În această zi, mai mulți oameni din întreaga lume își sting luminile pentru a arăta sprijin simbolic pentru planetă și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu care o afectează.

Angajând o comunitate amplă, inițial, evenimentul avea drept scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă. Ora Pământului este organizată de World Wildlife Fund (WWF), o organizație internațională a cărei activitate vizează cercetarea legată de conservarea și restaurarea mediului natural.

Astăzi, 23 martie, milioane de oameni de pe tot globul pământesc se unesc pentru a arăta că le pasă de viitorul planetei noastre, oprind energia electrică timp de o oră. Potrivit WWF, în acest an acțiunea se va desfășura în intervalul orar 20.30-21.30.

Ce poți face în timpul Orei Pământului

Evenimentul este un moment oportun pentru a deconecta timp de o oră energia electrică și pentru a vă alătura milioanelor de oameni care participă la această mișcare. Iată ce puteți face în această oră:
# nu mai utilizați telefonul și bucurați-vă de puțin timp liber;
# luați masa la lumina lumânărilor cu prietenii și familia;
# stingeți luminile și deconectați aparatele electrice.

Ora Pământului de-a lungul celor 16 ani de existență

La 31 martie 2007, peste 2,2 milioane de persoane și 2 000 de companii din Sydney, Australia și-au stins luminile timp de o oră, ceea ce a marcat începutul mișcării Ora Pământului. Acea oră s-a globalizat, adunând peste 190 de țări participante la evenimente și activități de oprire a energiei electrice, în vederea demonstrării sprijinului pentru natură și climă. În acest context, organizația WWF a publicat o serie de fapte interesante despre Ora Pământului.

# În fiecare an, milioane de oameni, persoane celebre, afaceri locale și grupuri comunitare din întreaga lume iau parte la evenimentele și activitățile Orei Pământului. 
# Prima ediție a evenimentului „Ora Pădurilor” a fost lansată de WWF Uganda, în Africa de Est, ca parte a campaniei „Ora Pământului 2013” ​​pentru a restaura 2 700 de hectare de teren degradat. 
# Omul Păianjen este primul erou care a devenit ambasador global pentru Ora Pământului în 2014, aducând atenția și extinderea globală pentru mișcarea de economisire a luminii.
# În 2015, astronauta italiană Samantha Cristoforetti s-a alăturat mișcării Ora Pământului din spațiu ținând un semn pe care scria „Schimbarea schimbărilor climatice”.
# În 2020, Ora Pământului a devenit complet digitală pentru prima dată în Marea Britanie. Pe lângă stingerea luminilor, mulți oameni s-au conectat online participând la diferite evenimente digitale.
# În orașul Shanghai există copaci solari înființați pentru Ora Pământului, care permit locuitorilor să-și încarce dispozitivele mobile cu energie verde regenerabilă.

În acest an, și Guvernul Republicii Moldova și instituțiile guvernamentale s-au alăturat mișcării globale – Ora Pământului. Reprezentanții instituției menționează că acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură și un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice.

Într-o postare distribuită pe Facebook, Guvernul îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20.30-21.30.

Cu un îndemn în acest sens a venit și principalul furnizor de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy.

Preluat de la: diez.md