1543918024545.jpg

Este o împătimită a călătoriilor, în special a celor prin Europa Centrală. Îi place la nebunie să descopere cultura și oamenii din fosta URSS, iar în fiecare țară pe care o vizitează găsește ceva original și ieșit din comun. Kamila Napora sau Kami, așa cum este cunoscută în lumea virtuală, o tânără originară din Polonia, a fost deja câteva state, printre care și Republica Moldova.

Pe tărâmul basarabean, aceasta a făcut primii pași în luna august a acestui an. Despre experiența, care i-a lăsat pe alocuri un gust amar, tânăra a scris pe blogul său.

„Moldova a fost cea de-a doua țară pe care a trebuit să o vizitez în Europa, dar nu mi se pare că voi mai merge acolo în curând. Este cam în mijlocul unui „nicăieri” și nu prea mulți turiști par să viziteze Chișinăul sau întreaga țară. Dar când zborurile mele către Balcani au fost anulate și m-am trezit cu o săptămână liberă în luna august, m-am gândit că ar fi trebuit să plec în sfârșit în Moldova!

Aerul era greu și prăfuit când am ajuns. A fost în timpul orelor de vârf de după-amiaăa, astfel încât mersul pe jos pentru câteva minute spre apartamentul pe care l-am rezervat a fost o provocare și m-a obosit. La început, tot ce vedeam în jurul meu erau masele de beton, totul în culoarea gri. Dar, sinceră să fiu nu m-am așteptat la altceva”, a destăinuit aceasta. 

Kami spera că părerile proaste pe care le-a auzit de la puținii oameni care fusese în Chișinău nu se vor adeveri. Totuși, tânăra a rămas dezamăgită de aspectul capitalei, menționând că „nu toate orașele pot fi reconstruite frumos, precum Varșovia”.

„Apartamentul meu era situat la etajul 12 al unui bloc masiv, atât de tipic pentru această parte a Europei. Dar, în timp ce în alte orașe din țările vecine din apropiere (România, Slovacia, Cehia sau Polonia), asemenea clădiri arată în aceste zile destul de decent, cele din Moldova păreau că se vor prăbuși în curând. Cel puțin am avut o priveliște deosebită asupra unei mari părți a Chișinăului!”.

Kami spune că a petrecut o zi întreagă pentru a găsi cele mai bune locuri de vizitat în Chișinău, dar toate se limitau la bulevardul Ștefan cel Mare, acolo unde sunt situate principalele monumente și clădiri ale orașului. 

„Bulevardul este departe de a fi la fel de impresionant ca străzile principale din Minsk sau Kiev, dar are o arhitectură sovietică interesantă, cum ar fi Teatrul Național de Operă și Balet, Parlamentul sau Guvernul. De-a lungul străzii se află Arcul de Triumf, construit în 1841, acum probabil cea mai fotografiată clădire din oraș. În spatele ei oamenii se răcoresc sau joacă șah. Punctul central al acesteia este Catedrala Ortodoxă, destul de modestă din exterior, dar într-adevăr frumoasă în interior.

Chiar dacă bulevardul principal al Chișinăului nu este atât de mare, este nevoie de doar câțiva pași pentru a găsi o arhitectură frumoasă (încă amestecată cu unele clădiri sovietice). Există case vechi asemănătoare stilului Rusiei din secolul al XIX-lea, unele dintre ele cu adevărat frumoase. Există, de asemenea, spații verzi frumoase, pline de oameni chiar în mijlocul săptămânii. Și există și Tucano Coffee – o versiune locală a Starbucks și un loc extraordinar de plăcut. Dacă aș fi petrecut mai mult timp în Chișinău, acolo m-ați fi găsit cu siguranță!”, menționează Kami.

Călătoarea din Polonia a ținut neapărat să ajungă și în Circul abandonat din Chișinău, despre care a auzit multe. Și-a dorit să vadă cu proprii ochi sălile goale și lăsate de izbeliște, dar nu i s-a permis. 

„M-am uitat curioasă în jur, încercând să văd prin ferestrele murdare ceea ce este înăuntru, dar nu mai avea rost. Nu o să mint, am fost foarte dezamăgită! Și se pare că Circul ar putea fi redeschis în curând, așa că șansele mele să-l văd abandonat sunt cel mai probabil nule”.

Ceea ce, cu siguranță, îi va rămâne lui Kami ca amintire este Piața Centrală și kvasul răcoritor. Nu este sigură dacă s-ar mai întoarce aici, dar recomandă vizitarea Chișinăului cel puțin pentru o zi. 

„Oamenii fac cumpărături la Piața Centrală, unde puteți găsi aproape orice, de la carne și brânză de casă până la electrocasnice, haine și mobilier. Există rânduri de cizme de modă veche, oamenii nu se grăbesc ca nebunii și cea mai bună băutură pe care o puteți obține în ziua de vară este kvasul, cumpărat de la butoaiele de pe stradă. Și dacă nu vă este suficient, Chișinăul poate servi ca bază perfectă pentru o excursie de o zi la cele mai mari crame din lume sau în Transnistria – țara care nu există.

Ar putea părea că Chișinăul este cea mai plictisitoare capitală pe care o veți întâlni vreodată. Ei bine, acest lucru este adevărat. Nu veți găsi o arhitectură frumoasă sau atracții interesante acolo, nu există nimic cu adevărat spectaculos despre oraș. Dar totuși mi-a plăcut foarte mult vizita mea la Chișinău și cred că merită să petrecem cel puțin o zi acolo, doar pentru a simți vibrația locului.

Nu cunosc nici o altă capitală în Europa ca aceasta, din cele pe care le-am văzut vreodată, mi-a amintit doar de Bișkek, Kârgâzstan. Dacă vă place arhitectura socialist-realistă, există multe lucruri de care vă puteți bucura în Chișinău. Dar cel mai mult mi-a plăcut pentru farmecul al timpului trecut, atmosferă pe care mi-o amintesc vag din copilăria mea timpurie în Polonia sovietică și post-sovietică”.

 

 

Preluat de la: zugo.md