superluna.jpg
Ultima „Lună Sângerie” din acest an, numită și „Super Luna”, a avut loc pe 11 august. Acest fenomen este foarte așteptat de astronomi și amatorii de astrologie din întreaga lume, pentru că are loc doar atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază perfect într-o linie.

În această zi orbita Lunii se află în cel mai apropiat punct de Pământ, părând astfel mai mare, creându-se așa fenomenul lunii pline.

Ultima superlună din acest an a fost văzută în Franța, Brazilia, SUA, Germania, Italia, dar și în alte țări ale lumii.


Foto: AP/Charlie Riedel

Foto: AP/Charlie Riedel

Foto: AP/Charlie Riedel

Foto: AP/Charlie Riedel

Foto: AP/Charlie Riedel

Foto: AP/Charlie Riedel

Foto: AP/Charlie Riedel

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiștilor date privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiației solare asupra atmosferei și altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem „citi” particularitățile atmosferei Pământului. Eclipsele de Lună sunt folosite și pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarței lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui

Potrivit NASA, pe 1 august 2023, Luna va fi din nou cel mai aproape de Pământ. Până atunci, toți cei care sunt pasionați de astronomie se pot bucura de un alt fenomen, luna recoltei, care va avea loc pe 10 septembrie 2022.

Preluat de la: diez.md