telescop2.jpg
Localitatea Brânza, raionul Cahul, este unicul sat din Moldova care are un planetariu și observator astronomic. Acesta este amplasat în incinta liceului din localitate.

Planetariu și telescopul sunt amplasate în liceul teoretic „Academician Ion Bostan” din satul Brânza, raionul Cahul. Este primul liceu din Republica Moldova care și-a deschis un planetariu. Această inițiativă îi aparține academicianului Ion Bostan, director al Centrului Național Tehnologii Spațiale din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), originar din satul Brânza și al cărui nume îl poartă liceul, scrie cahul.md.


Foto: calatoriicugust.com

Complexul astronomic conține un telescop Celestron cu apertura de 14 inci, iar în interiorul cupolei a fost montat un ecran în formă sferică, creând senzația de navă cosmică, cu prezentarea imaginii în format 3D la 360 de grade. Ecranul a fost construit de către specialiștii UTM pe aceleași forme și din aceleași componente utilizate anterior pentru Planetariul Universității Tehnice. Și sala de cinema are un design similar, în aceleași culori și cu același tip de fotolii, devenind astfel o copie a planetariului UTM.


Foto: calatoriicugust.com

Cu ajutorul telescopului și ecranului ultramodern, corpurile cerești sunt urmărite direct în spațiu, în timp real, iar călătoriile fascinante printre stele, planete și constelații fac orele de fizică și astronomie mult mai interesante atât pentru liceenii de la Brânza, cât și din toate localitățile din lunca Prutului de Jos.


Foto: calatoriicugust.com

Intrarea la planetariu și observatorul astronomic este cu plată. Adulții achită 20 de lei, iar copii de la 12 ani – 10 lei, scrie calatoriicugust.com.


Foto: calatoriicugust.com

Foto: calatoriicugust.com

Inaugurarea acestui planetariu a avut loc pe 1 iunie 2019.

Preluat de la: diez.md