macronw.jpg
Președintele Emmanuel Macron a semnat sâmbătă, 13 august, în numele Franţei, protocolul de ratificare pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, care fusese adoptat de către parlamentul francez pe 2 august.

„Această alegere suverană a Finlandei şi Suediei, doi parteneri europeni, le va consolida securitatea în faţa ameninţării actuale din vecinătatea lor imediată şi va aduce o contribuţie semnificativă având în vedere capacităţile acestor doi parteneri la postura colectivă şi securitatea noastră europeană”, a declarat sâmbătă Macron la Palatul Elysée, scrie agerpres.ro cu referire la AFP.

Suedia şi Finlanda au renunţat la neutralitatea lor tradiţională din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

„Douăzeci de aliați” au „ratificat deja protocoalele”, a indicat, în cadrul adoptării de către parlamentul francez, ministrul Afacerilor Externe Catherine Colonna.

Cele două țări au nevoie de ratificare a celor treizeci de state membre ale organizației pentru a beneficia de protecția articolului 5 din Carta NATO în cazul unui atac.

Pe 10 august Joe Biden a semnat documentele de ratificare a candidaturilor Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO.

Amintim că Finlanda și Suedia au semnat protocolul de aderare la NATO pe 5 iulie 2022.

Preluat de la: diez.md