2-4.jpg
Știri din Moldova, primul agregator de știri din Republica Moldova atent la platformele de fake-news și propagandă, a fost lansat astăzi, 3 februarie.

Agregatorul funcționează pe baza punctajului oferit de Media RADAR, platforma de monitorizare și evaluare a portalurilor media din Republica Moldova. Utilizatorii Știri din Moldova vor vedea în primul rând articolele publicate de redacții care respectă Codul deontologic al jurnalistului și a căror calitate a obținut un punctaj satisfăcător în urma monitorizării.

Astfel, agregatorul „Știri din Moldova” încearcă să rezolve două probleme de pe piața mediatică din Republica Moldova:
# Agregatoarele existente avantajează platformele online de fake news și propagandă;
# Avalanșa de conținut și platforme online scade șansele ca un consumator de rând și fără educație mediatică să poată diferenția propaganda de jurnalism de calitate.

Cum funcționează platforma:

Agregatorul plasează pe primele poziții articolele publicate pe platformele media care, în urma monitorizării Media Radar, au obținut un punctaj nu mai mic de 36. Totuși, orice utilizator poate selecta manual portalurile media de care este interesat, chiar dacă acestea au un punctaj mai mic, însă acesta va fi informat prin elemente vizuale foarte clare și mesaje de atenționare despre riscurile consumului de știri produse de mass media care nu au trecut „testul de integritate”.

Cum trebuie interpretate punctajele în urma monitorizării Media Radar:

Metodologia după care are loc monitorizarea Media Radar poate fi analizată AICI. 

Interpretarea punctajelor:
# 46-56 puncte – utilizatorii pot avea încredere în acesta.
# 36-45,9 puncte – acesta întrunește o mare parte din criteriile de credibilitate, dar este loc de mai bine.
# 26-35,9 puncte – acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție.
# 16-25,9 puncte – acesta întrunește prea puține din criteriile de credibilitate.
# 0-15,9 puncte – utilizatorii nu pot avea încredere în acesta.

Echipa Moldova.org, autoarea proiectului, invită instituțiile media din Republica Moldova să i se alăture în promovarea acestui agregator, pentru a atrage cât mai mulți consumatori de știri transparente și obiective, astfel contribuind la educarea lor mediatică. De asemenea, îndemnăm jurnaliștii să folosească această platformă ca sursă de informare, dar și să ne ajute să îmbunătățim acest produs cu recomandări.

Despre proiect

Știri din Moldova este un agregator de știri atent la fake news și propagandă, cu notificări pe baza punctajelor de pe Media Radar. Acesta este un produs realizat de Moldova.org și dezvoltat de SENS Media, ca urmare a ediției a șaptea a hackathonului media „Puterea a cincea”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK aid și implementat de Internews în Moldova.

Persoana de contact:
Mihaela Cimbriciuc, community manager
[email protected]
068035075

Preluat de la: diez.md