pixel.png

Românii iau mai multe antibiotice decât alte naţii din Uniunea Europeană conform informaţiilor date publicităţii de Ministerul Sănătăţii, care tocmai a demarat o campanie de informare despre rezistenţa la antibiotice. Gripa şi răceala, oricât de supărătoare ar fi simptomele, nu se tratează cu antibiotice. Acestea sunt două exemple de infecţii peste care antibioticele nu ne ajută să trecem.

Gripa şi răceala sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice! Ce ajută să ameliorăm simptomele de gripă şi răceală? Consumul de lichide (apă, infuzii de plante, sucuri naturale, supe), odihna suficientă, şi folosirea medicamentelor care elimină simptomele specifice răcelii şi gripei.

De ce să nu iei antibiotice dacă eşti răcit sau gripat?

Experţii în sănătate atrag atenţie că în multe cazuri se administrează antibiotice pentru răceală sau gripă, dar fără folos.
Antibioticele nu ajută să ne vindecăm mai repede;ar putea face să ne simţim poate chiar şi mai rău, dacă apar efectele secundare amintite: diareea postantibiotică, candidoze etc.
În plus, putem selecta apariţia bacteriilor rezistente în propriul organism, cum ar Escherichia coli care ne poate cauza ulterior o infecţie urinară mai greu de tratat.

<!–

Formul de quiz

–>

Antibiotice – ghid de bună folosire

  • A nu folosi antibiotice dacă nu îţi sunt prescrise de un medic.
  • Nu insista să primeşti antibiotic dacă medicul îţi spune că nu este necesar.
  • Nu păstra antibiotice pentru o viitoare infecţie şi nu folosi antibiotice rămase de la un episod anterior de boală.
  • Nu lua antibiotice prescrise altei persoane şi nici nu împărţi antibioticele prescrise ţie cu alţi bolnavi, chiar dacă manifestările bolii par asemănătoare. Ar putea fi ineficient şi cu toate riscurile menţionate mai sus.

Cum să eviţi infecţiile respiratorii?

Previno infecţiile prin spălarea regulată a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave şi prin efectuarea la timp a vaccinurilor recomandate.
Evită aglomerările de persoane în perioadele de epidemii de infecţii respiratorii.

 

Preluat de la: csid.ro