61465dbeae5ac95005573247.jpg
În perioada 17-19 septembrie, Rusia își alege un nou parlament compus din 450 de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus). Concomitent, au loc și alegeri locale și regionale, iar primele secții de votare s-au deschis încă de vineri în Extremul Orient rus.

În prezent, partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin deține o majoritate absolută, de două treimi, în Duma de Stat. Kremlinul are tot interesul să mențină un astfel de control asupra parlamentului (și, implicit, asupra oricăror tentative de modificare a Constituției) în condițiile în care actualul mandat prezidențial al lui Putin se termină în 2024, se arată într-o analiză Euronews. Amintim că Putin a reușit deja să modifice Constituția ca să poată candida pentru încă alte două mandate prezidențiale.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că Rusia Unită ar obține, în acest moment, între 299 și 306 locuri în Dumă (comparativ cu 343 câte deține în prezent). Pentru a putea aduce modificări constituționale, este nevoie de cel puțin 303 de voturi favorabile în parlamentul rus.

Estimările mai arată că locurile pe care le va „pierde” partidul lui Putin la aceste alegeri vor fi, cel mai probabil, ocupate de candidații comuniști care au ajuns să devină, la aceste alegeri, principalii „favoriți” ai opoziției ruse. Alexei Navalnîi, principalul opozant anti-Putin, este în închisoare, iar toate organizațiile care au legătură cu el au fost catalogate drept „extremiste” sau „teroriste”. În consecință, membrilor acestor organizații li s-a interzis să candideze la alegeri iar opoziția declarată anti-Putin e ca și inexistentă din punct de vedere politic.

<!–

–> <!–

–>

Au fost semnalizate tentative de fraudă electorală masivă

Comisia electorală rusă a denunţat sâmbătă atacuri informatice „din străinătate” împotriva resurselor sale, în a doua zi a votului pentru alegerile legislative, pentru care autorităţile au pus sub presiune giganţii internetului.

În prima zi de vot de vineri, observatorii independenţi de la organizaţia Golos au înregistrat circa 2 000 de încălcări procedurale – cele mai multe implicând fotografii şi înregistrări video, de obicei o dovadă că votul a fost cumpărat.

Ilegalitățile sunt denunțate de către cetățenii independenți, informează Meduza.ru. Potrivit sursei citate, se presupune că circa 1 300 de oameni ar fi fost aduși cu trenul la Moscova pentru un miting pro-guvernamental în urma rezultatelor alegerilor. Potrivit publicației Sota, oamenilor li s-au plătit câte 10 000 de ruble.

 

În regiunea Kemerovo, un observator a filmat o persoană care votează multiplu, dar președintele comisiei electorale și poliția nu au manifestat vreo reacție și nu au reținut persoana.

La Sankt Petersburg, la secția de votare nr. 1 459, poliția l-a agresat pe candidatul partidului Yabloko pentru legislatura orașului, Nikita Sorokin, după ce bărbatul a chemat poliția la gară, aflând că lipsește un număr de buletine.

După cum scrie Taiga.info, la Tomsk încearcă să organizeze un vot în masă acasă, iar la Berdsk, dimpotrivă, duc alegătorii la secțiile de votare. Cu toate acestea, autoritățile au venit cu o reacție imediată menționând că „totul este în ordine”.

Aplicația „Vot Inteligent” creată de simpatizanții lui Navalnîi a determinat Kremlinul să ia măsuri împotriva Google și Apple

Soluția găsită de simpatizanții Navalnîi și opozanții lui Putin s-a regăsit în aplicația „Smart Voting” prin care alegătorilor li se prezintă candidații cei mai bine plasați în sondaje (inclusiv comuniști sau naționaliștii de la Partidul Liberal Democrat) care-i pot învinge pe contracandidații susținuți de Vladimir Putin.

„Lista” candidaților cu șanse să-i pună bețe în roate lui Putin a fost publicată zilele trecute. Aplicația „recomandă” astfel 137 de politicieni ai Partidului Comunist, 48 din partea partidului „O Rusie Dreaptă”, 20 liberal-democrați și 10 de la partidul Yabloko.

Chiar în prima zi a votului, Google și Apple s-au văzut nevoite să șteargă aplicația lui Navalnîi din magazinele virtuale Google Play și App Store, după ce autoritățile ruse i-au amenințat pe reprezentanții acestor companii cu închisoarea. Cu doar o zi în urmă, furnizorii de servicii de telecomunicați din Rusia au început să blocheze Google Docs, instrumentul Google folosit de susținătorii opozantului Alexei Navalnîi pentru a promova și răspândi strategia „Smart Voting”.

Astfel de decizii vin după ce Serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor, pentru Tehnologie Informaţională şi Mass-Media (Roskomnadzor) blocase deja în iulie zeci de website-uri afiliate lui Aleksei Navalnîi. Zilele trecute, o instanță din Moscova a interzis Google și Yandex să mai afișeze rezultatele căutărilor pe Internet pentru expresia „Smart Voting”.

Preluat de la: diez.md