62212581.jpg
Mai multe sute de metri pătrați de material reciclabil din polipropilenă, prevăzute să fluture în aer, au fost desfășurate duminică lângă Arcul de Triumf, o operațiune intrată în linie dreaptă pentru instalația de artă postumă a regretatului artist Christo, relatează AGERPRES.

Între 18 septembrie și 3 octombrie, visul din tinerețe al artistului de origine bulgară Christo (decedat în mai 2020) și al soției sale Jeanne-Claude, va deveni realitate.

Arcul de Triumf, înalt de 50 de metri, se va transforma integral într-un uriaș pachet-cadou, înfășurat în 3 000 de metri de frânghie roșie. În 1985, Christo a împachetat în același fel emblematicul Pont-Neuf, care unește cele două maluri ale Senei.

După mai multe săptămâni de pregătiri, o echipă de 95 de escaladori s-au urcat duminică dimineață în vârful Arcului de Triumf pentru a desfășura prima rolă de material. Împachetarea (25.000 m2 de material) va continua ziua și noaptea pentru a fi gata la 18 septembrie, în ziua inaugurării.

<!–

–> <!–

–>

„La 18 septembrie dimineața, după ce vom amplasa toate corzile și vom pune la punct ultimele operațiuni, grilajele de protecție a șantierului vor fi înlăturate pentru a permite publicului să vină, să vadă și atingă, opera de artă”, a declarat Vladimir Yavachev, nepotul artistului însărcinat cu acest proiect.

Împachetarea Arcului de Triumf „va fi un obiect de artă care va prinde viață, se va însufleți în bătaia vântului și va reflecta lumina. Pliurile se vor mișca, suprafața monumentului va deveni senzuală”, a explicat Christo la prezentarea ultimului său proiect, cu doi ani înainte de moartea sa.

Cu un cost de 14 milioane de euro, proiectul este în întregime autofinanțat, fără subvenții publice, grație vânzării unor opere originale ale lui Christo, schițe, suveniruri, machete și litografii.

Sâmbătă, într-un articol publicat de ziarul Le Monde, arhitectul Carlo Ratti, unul dintre prietenii lui Christo, a făcut apel la renunțarea esteticii ambalării monumentelor, foarte costisitoare.

„Propun să se renunțe la împachetarea Arcului de Triumf din motive care țin de mediu, cât și intelectuale (…) Ne permitem să irosim 25 000 mp de material pentru împachetarea unui monument? Industria modei este responsabilă de 10 % din emisiile mondiale de carbon”, a subliniat Carlo Ratti.

Preluat de la: diez.md