15084781762002d417.jpg
Fenomene meteo extreme în toată România în aceste zile. Rafale de vânturi doboară copacii și stâlpii de electricitate, iar Făgărașul se află în toiul iernii.

În judeţul Buzău, o vijelie cu puterea unui uragan a făcut prăpăd. Stâlpii de electricitate şi un releu de telefonie, din vârful muntelui, s-au prăbuşit, din cauza rafalelor foarte puternice, care au atins viteze înspăimântătoare: aproape 150 de kilometri la oră, anunță stirileprotv.ro.

Vântul a făcut pagube în 12 judeţe. În Făgăraş, unde ninge viscolit de peste 48 de ore, salvamontiştii vor da o atenţionare de avalanşă de gradul 3.

Nimic nu a putut sta în calea urgiei, care a avut o viteză de 148 de kilometri pe oră. Mai mulţi stâlpi de electricitate au fost iute doborâţi, la fel şi ţiglele de pe case.

Meteorologii spun că rafalele nu au mai avut până acum o asemenea forţă. Au rupt şi un releu de telefonie mobilă, din vârful muntelui, de parcă ar fi fost din plastic, nu din metal.

Potrivit ISU, 18 localităţi din 12 judeţe au fost afectate de vântul puternic. Zeci de acoperişuri au fost distruse, 5 maşini avariate şi zeci de arbori doborâţi la pământ.

Speriaţi de avertizările meteorologilor, şoferii au dat iama la vulcanizări să îşi echipeze maşinile de iarnă.

Meteorologii anunţă că în zilele următoare, un val de frig polar, urmat de unul de căldură, ne vor face să simţim o diferenţă bruscă de temperatură de aproape 30 de grade Celsius. În mai puţin de o săptămână, vom trece de la – 16 la plus 16 grade Celsius.

Elena Plămădeală

Preluat de la: diez.md