646x404.jpg
Muzeul Luvru Abu Dhabi, după o întârziere de cinci ani, îşi va deschide porţile. Inaugurarea va avea loc pe 11 noiembrie, scrie „The Telegraph“.

Prima filială externă a celebrului muzeu parizian trebuia să se deschidă, iniţial, în 2012, dar criza financiară globală, prăbuşirea preţului petrolului şi, nu în ultimul rând, complexitatea construcţiei au contribuit la amânarea inaugurării.

Costul total al muzeului proiectat de arhitectul francez Jean Nouvel a ajuns la 1,3 miliarde de dolari (1,12 miliarde euro), însă doar o mică parte din această sumă, respectiv 108 milioane de dolari, reprezintă costul construcţiei propriu-zise, chiar dacă aceasta e o capodoperă de design şi inginerie, scrie adevarul.ro.

O sumă de aproape cinci ori mai mare, 525 milioane de dolari, ar fi fost plătită de Abu Dhabi francezilor pentru dreptul de a utiliza numele „Luvru“.627x0

Cel mai mult a costat împrumutul a 300 de opere de artă, printre care picturi de Matisse, Monet şi Van Gogh. Cu tot cu serviciile de supraveghere, incluzând aici echipele specializate aduse din Franţa, împrumutul a costat nu mai puţin de 750 milioane de dolari.   În total, muzeul de pe Insula Saadiyat, va adăposti peste 600 de opere de artă, majoritatea provenind de la muzeele din Franţa, care vor spune povestea umanităţii din antichitate până în prezent, spun organizatorii. „Aşa cum Luvrul este perla coroanei Parisului, muzeul Luvru din Abu Dhabi este menit să obţină aceeaşi titluatură în această parte a lumii“, spune Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, ministrul Culturii din Emiratele Arabe Unite.

Potrivit „The Telegraph“, Luvrul din Abu Dhabi e doar prima lovitură a arabilor din Emirate, care plănuiesc să deschidă în apropiere şi o filială a prestigiosului muzeu Guggenheim, a cărui construcţie are un cost estimat de 200 milioane de dolari.

Preluat de la: diez.md