66837489_2308496802598382_569053552920494080_o.jpg
La cel mai așteptat concert de la Electric Castle de anul acesta, Florence + The Machine, în dreapta scenei, sub un reflector, o femeia își mișcă frenetic brațele, corpul și toți mușchii feței cu fiecare sunet și fiecare vers pe care zeci de mii de oameni le aud. E Amber Galloway Gallego, cea mai cunoscută interpretă din lume în limbajul semnelor, care traduce muzica pentru persoanele hipoacuzice.

În fața ei, într-o zonă delimitată, oamenii care nu aud primesc șansa de a se bucura și altfel de muzică. „Nu-ți trebuie urechi să dansezi, să miroși sau să trăiești experiența incredibilă a unui festival”, spune Amber, într-o pauză de concerte, la Electric Castle.

Anul acesta organizatorii festivalului de la Bonțida au adus-o, pentru prima dată în România, pe femeia care, în 2013, s-a urcat pe scenă la Lollapalooza și a interpretat concertul lui Kendrick Lamar. A fost un moment care a creat o nouă cale de a comunica muzica, oamenilor cu deficiențe de auz din întreaga lume, scrie vice.com.

Astfel, Electric Castle devine primul festival din România care se deschide pe deplin celor cu deficiențe, cel puțin, de auz. Sau, cum spune Amber, oamenilor cu „abilități diferite”.

„Suntem interpreți ai limbajului semnelor, dar de fapt interpretăm muzica, la toate nivelurile ei: vizual, pe fiecare instrument, densitatea sunetelor, frecvențele înalte sau câmpul muzical al vocii solistului. Nu interpretăm versurile cuvânt cu cuvânt, ci mai degrabă la nivel de concept. O facem în așa fel încât să redăm emoțiile unei melodii. În limbaj internațional – cunoscut de toată lumea – pentru că fiecare țară are limbajul său specific. Am lucrat în România cam o lună, am învățat o grămadă din limbajul semnelor voastre, pe care le-am încorporat în interpretarea mea, pentru ca oamenii să înțeleagă mai bine melodiile. ” povestește Amber pentru VICE.

Amber povestește că oamenii care au deficiențe de auz vin la festivaluri de muzică dacă acestea sunt accesibile: „N-am mai avut demult un festival unde să nu vină oameni cu probleme de auz. Dacă îl promovezi ca fiind accesibil pentru ei, dacă le spui că există interpreți profesioniști pentru ei, oamenii vor cumpăra biletele și vor veni. Festivalurile nu sunt doar despre muzică, nu ai nevoie de urechi ca să dansezi, să miroși sau să trăiești experiența incredibilă a unui festival.”

Amber și-a pierdut auzul la jumătate atunci când avea 25 de ani. Pe atunci era interpretă și evolua în fața publicului, însă s-a îmbolnăvit de meningită: „Acum îi înțeleg și mai bine pe oamenii pentru care interpretez.”

Întrebată despre ce este cel mai greu, în viața de zi cu zi, pentru o persoană surdă, Amber spune: „Dacă te gândești la cea mai banală formă de comunicare pe care o ai tu în fiecare zi, ei, bine, oamenii surzi se luptă pentru asta în fiecare moment. Se luptă zilnic pentru dreptul lor la comunicare.”

Citește întreaga poveste AICI!

Preluat de la: diez.md