1531329394305.jpg

Moldoveanca Cristina Papușoi a decis să facă un experiment: timp de o lună, tânăra a decis să trăiască cu atâția bani în buzunar cu cât trăiește un pensionar de la noi din țară. Astfel, Cristina a trăit cu 1527 lei – atât cât e pensia medie – și a povestit, în fiecare săptămână, care i-au fost acțiunile și ce a trebuit să schimbe în viața ei pentru ca să-i ajungă câte 33 de lei pe zi.

Tânăra a analizat cât de mult trebuie să economisească, la ce conforturi trebuie să renunțe, dar și cât de mult s-a schimbat viața ei în această perioadă. De altfe, moldoveanca a povesit momentele grele prin care a trecut, dar și de câte ori s-a gândit să renunțe la experiment.

Pe parcursul lunii, tânăra a trăit cu 1527 de lei în buzunar, bani cu care a trebuit să plătească serviciile comunale, mâncarea, produsele de igienă şi distracţiile. 

„Inițial părea o misiune imposibilă, dar și interesantă. Așa că m-am apucat să fac primele calcule și să împart banii. 527 de lei i-am pus deoparte pentru plata serviciilor comunale, restul – 1000 de lei i-am împărțit pentru o lună, ceea ce înseamnă că ar trebui să cheltuiesc pe zi 33 de lei, pentru: mâncare, produse de igienă şi distracţii, iar transport – 0 lei. Mi-am propus să merg pe jos șase km zilnic”, a zis Cristina când a început experimentul.

A urmat prima săptămână, numită de ea: „Ce experiment interesant, ce provocare!”.

„Înainte de experiment, în casă aveam cele necesare. De aceea, prima săptămână a fost relativ ușoară”, a susținut Cristina.

Tânăra a povestit cum și-a făcut mâncare din cele avute acasă, dar și că a mai fost servită și de colegii de serviciu. Cristina a menționat că a slăbit cu două kilograme într-o săptămână.

Săptămâna a doua, numită „Aveți ceva de ronțăit?”, a fost mai grea pentru Cristina, deoarece proviziile din frigider se terminau, iar poftele ei erau tot mai mari. Aceasta a spus că deja îi apărea în gând să renunțe la această provocare.

„Entuziasmul meu de a continua experimentul era tot mai mic. Îmi lipseau ieșirile în oraș cu prietenii, pe care nu puteam să mi le permit din cauza că nu aveam bani. Cam peste tot pe unde mergeam, mă uitam discret dacă oamenii au ceva de ronțăit”.

„Oare cât mai rezist?!” a fost cea de-a treia săptămână a Cristinei. Epuizată, tânăra a trecut prin diferite confruntări, astfel a decis să renunțe la ideea de călători pe jos, potrivit 60plus.md.

„La mijlocul celei de-a treia săptămâni, mi s-au întins mușchii de la gambă. Totul s-a întâmplat de la mult efort fizic și alimentație săracă în vitamine. Am fost la urgență. Medicul mi-a zis că am făcut „mitoză la mușchii gambei stângi”. Am fost nevoită să iau medicamente. Nu am fost în stare să mai merg pe jos. De aceea, am mers la serviciu cu microbuzul, pentru care am cheltuit în total 12 lei”, a mai adăugat Cristina Papușoi.

Toate dificultățile întâlnite, precum lipsa de mâncare, epuizarea fizică, dar și multe altele au făcut-o pe Cristina să renunțe, într-un final, la acest experiment.

„Mă simțeam obosită aproape tot timpul. A fost o ruptură de la un mod de viață echilibrat. După acest experiment mi s-a făcut frică să ajung în această perioadă din viață și să fiu nevoită să mă descurc cu atât de puțini bani. Dar, în același timp, am început să mă gândesc că ar trebui să fac ceva: să continui să muncesc și la pensie sau să pun niște bani deoparte pentru a fi asigurată când voi ajunge la vârsta de pensionare”, a conchis Cristina.

Menționăm că acest proiect a fost realizat la inițiativa 60plus.md și accesând link-ul poți citi întreaga experiență a Cristinei.

Preluat de la: zugo.md