Erdogan.jpg

Actualul președinte turc, Recep Tayyip Erdoğan, a obținut 52,07 % din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după ce au fost exprimate 99,02 % din buletinele de vot. Candidatul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, are 47,93%. Acestea sunt datele preliminare publicate duminică, 28 mai, de către Comisia Electorală Centrală din Turcia.

De asemenea, potrivit agenției de opoziție Anka, după numărarea a 97 % din buletinele de vot, Erdoğan a obținut 52 %, iar Kılıçdaroğlu 48 %.

După ce a devenit clar că Kılıçdaroğlu nu-l putea ajunge din urmă pe Erdoğan în termeni pur aritmetici, președintele în exercițiu a anunțat că a câștigat alegerile. Fără a aștepta rezultatele finale ale votului, liderii din Oman, Libia și Ungaria i-au trimis deja felicitări.

„Am încheiat al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu bunăvoința poporului nostru. Aș dori să exprim recunoștința națiunii mele pentru că ne-a oferit o sărbătoare a democrației. Aș dori să le mulțumesc tuturor membrilor națiunii noastre, fără excepție, care ne-au încredințat încă o dată responsabilitatea de a guverna țara pentru următorii cinci ani”, a declarat Erdoğan în timp ce se adresa susținătorilor săi din Istanbul.


În primul tur, Erdoğan, în vârstă de 69 de ani, a fost la un pas de victorie, cu 49,5 % din voturi, în timp ce Kılıçdaroğlu, în vârstă de 74 de ani, a obținut 44,9 %. Pe locul al treilea s-a clasat candidatul ultranaționalist Sinan Ogan, cu 5 % din voturi. Înainte de turul al doilea al alegerilor, Ogan s-a pronunțat în favoarea lui Erdogan.

Preluat de la: diez.md