Hackeri.jpg
Anual, pe data de 28 ianuarie se celebrează Ziua Europeană a Protecţiei Datelor, de către toate statele membre ale Consiliului Europei, eveniment ce beneficiază de sprijinul Comisiei Europene pentru promovarea dreptului la viaţă privată şi la protecţia datelor personale. Acest eveniment reprezintă un prilej oportun pentru a le aminti utilizatorilor de smatphone-uri și de PC-uri că nu doar aplicațiile de antivirus sunt eficiente în protejarea datelor noastre, dar aceasta depinde și de noi înșine.

Potrivit companiei de securitate a informațiilor Proofpoint, doar 1 % dintre atacurile computerizate folosesc exclusiv vulnerabilitățile sistemului, iar succesul celorlalte 99 % depinde direct de
factorul uman. Compania Viber a elaborat un ghid care oferă informații de ultima oră despre cum să ne protejăm secretele de pe dispozitivele noastre.

De la început haideți să ne clarificăm cu noțiunea de date personale.

Deși pare evident, dar unii utilizatori nu consideră că este periculos să se împărtășească pe rețele sociale și pe mesagerie cu fotografii ale documentelor lor, data și locul nașterii, adresa de locuință sau informații despre proprietatea pe care o dețin.

Ce informații personale nu publicăm online?

Nu indicați nicăieri numele dvs. complet, numărul de telefon, adresa de e-mail și alte date personale.

Pericolul vă așteaptă și când publicați biletele de îmbarcare, bilete la concerte și la alte evenimente (dacă în imagine apare codul QR, biletul poate fi folosit de altcineva înaintea dvs.).

Chiar și atunci când comunicați într-un chat personal în Messenger, nu ar trebui să expediați informații legate de carduri bancare: număr, codul CVV, data expirării și codul PIN, precum și orice date pentru acces la servicii bancare online, inclusiv parole SMS unice pentru confirmarea tranzacțiilor.

Nu în ultimul rând, rețineți că orice conținut publicat în rețea va păstra „amprentă digitală” – fotografii de la petrecere și mesaje necenzurate, declarații care vă pot afecta reputația și chiar pot duce la concediere.

Cum distribuim corect datele noastre personale?

Există situații în care distribuiți informații confidențiale unei persoane Pentru început, asigură-te că comunici exact cu persoana vizată, pune-i o întrebare la care doar persoana știe răspunsul. Când comunicați cu o companie în Messenger, asigurați-vă că aceasta are un cont verificat: în Viber, de exemplu, un cont de afaceri verificat este marcată cu o bifă albastră care să-i confirme autenticitatea.

Sunt situații când escrocii folosesc de obicei una dintre cele trei metode de inginerie socială:
# se prezintă lucrători ai organizațiilor, inclusiv ai forțelor de ordine;
# vă anunță că ați câștigat un concurs;
# vă contactează în legătură cu anunțuri de vânzare și vă trimite un link fals.

Asigurați-vă că aplicația prin care comunicați este criptată în așa mod încât nimeni altcineva, cu excepția ta și a interlocutorului, să nu aibă acces la mesaje. Mai mult, Viber oferă și funcții adiționale de securitate, precum mesaje cu termen de expirare, iar dacă interlocutorul dvs. va face un screenshot al mesajului, Viber vă va informa despre acest lucru.

O altă funcție ține de filtrarea mesajelor de la persoane necunoscute.

Preluat de la: diez.md