diez-share-facebook.png
Miliardarul Elon Musk, un antreprenor din industria spaţială şi a tehnologiei, a trimis o echipă de ingineri în Thailanda, care vor participa la operaţiunile demarate pentru salvarea celor 12 copii şi a antrenorului lor de fotbal rămaşi blocaţi într-o peşteră inundată din această ţară, informează CNN.

Elon Musk a spus că îşi doreşte ca inginerii din echipa lui să se alăture operaţiunilor de salvare aflate deja în curs de desfăşurare în zona complexului speologic Tham Luang Nang Non. În cadrul acestei misiuni, zeci de militari din trupele speciale ale Marinei thailandeze, însoţiţi de mai mulţi experţi internaţionali, încearcă să găsească o metodă pentru a-i scoate la suprafaţă pe copii, în condiţii de siguranţă.

Elon Musk, fondatorul Boring Company şi CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX, a anunţat această veste prin intermediul unui mesaj publicat joi seară pe Twitter. „Ingineri de la SpaceX şi Boring Co. se vor îndrepta mâine spre Thailanda pentru a vedea dacă pot să ajute guvernul de acolo. Există multe probleme complexe care, probabil, sunt greu de evaluat dacă nu te afli la faţa locului”, a precizat magnatul sud-african în mesajul online, notează agerpres.ro.

Vineri, Guvernul thailandez a confirmat pe pagina sa de Facebook faptul că inginerii trimişi de Elon Musk vor sosi sâmbătă în Thailanda.

Iniţial, Elon Musk a spus că oamenii săi ar putea să ajute echipele de salvare furnizându-le un „radar performant de scanare a pământului” şi nişte „baterii Powerpacks pe deplin încărcate şi al unor sisteme de pompare a apei”.

De asemenea, renumitul antreprenor a vorbit despre posibilitatea utilizării unui tub gonflabil din nailon, ce ar putea fi inserat în peşteră, apoi umflat cu aer pentru a forma un fel de „tunel subacvatic”.

Membrii echipei de fotbal Wild Boar au fost daţi dispăruţi pe 23 iunie când nu s-au mai întors acasă după un antrenament. Ei au pătruns în acea peşteră într-o zi cu vreme însorită, însă au rămas blocaţi în urma unei ploi torenţiale care a inundat sistemul de galerii din interiorul grotei.

Echipajele de salvare examinează mai multe modalităţi pentru scoaterea la suprafaţă a copiilor în condiţii de siguranţă, furnizându-le măşti cu oxigen şi antrenându-i pentru a străbate traseul de întoarcere, lung şi foarte periculos, întrucât include mai multe secţiuni de tuneluri inundate.

Vineri, autorităţile locale au confirmat decesul unui fost puşcaş marin thailandez, care a rămas fără oxigen şi s-a înecat în timp ce încerca să iasă din peştera inundată.

Moartea acestui scafandru experimentat a subliniat încă o dată riscurile foarte mari pe care le implică încercarea de a-i scoate pe copii din peşteră, întrucât adolescenţii sunt foarte slăbiţi, după ce au petrecut nouă zile fără alimente.

Chiar şi cei mai experimentaţi scafandri au nevoie de cinci ore pentru a străbate traseul de întoarcere la suprafaţă, înotând printr-un veritabil labirint de canale înguste şi complet sau parţial inundate.

Preluat de la: diez.md