BeFunky-collage-1-1-scaled.jpg
Parlamentul chilian a aprobat marți căsătoria între persoane de același sex și dreptul acestor cupluri de a adopta copii, informează BBC News. Proiectul legislativ a avut susținere în parlament, iar președintele țării a declarat că susține această lege.

Textul fusese depus în parlament în 2017, la iniţiativa fostei preşedinte socialiste Michelle Bachelet, în cel de-al doilea său mandat (2014-2018).

Proiectul a fost în mod constant combătut de blocul cel mai conservator al dreptei chiliene aflată la putere, dar a obţinut totuşi o majoritate de voturi „pentru” în fiecare etapă a procesului legislativ într-un parlament dominat de opoziţie.

Textul are sprijinul actualului preşedinte, conservatorul Sebastian Pinera, care trebuie să-l promulge. În timpul discursului său anual privind starea țării, pe care l-a susținut în luna iunie, acesta a promis că va promova legea subliniind și că Chile trebuie să „garanteze această libertate și demnitate tuturor oamenilor”.

„Cred că ar trebui să aprofundăm valoarea libertății, inclusiv libertatea de a iubi și de a forma o familie cu persoana iubită”, a adăugat liderul de dreapta.

Printre cei mai mari critici ai inițiativei legislative s-a numărat parlamentarul evanghelic Leonidas Romero, care a descris proiectul de lege drept „o trădare extraordinară pentru lumea creștină”.

„Prin aprobarea căsătoriei pentru toţi, Chile a atins o etapă istorică şi decisivă pentru progresul şi consolidarea drepturilor omului ale cuplurilor de acelaşi sex şi ale familiilor homoparentale care au fost toate, fără distincţie, discriminate şi încălcate de la originile ţării noastre”, a subliniat într-un comunicat Mişcarea pentru integrarea şi eliberarea homosexuală (Movilh), care milita de mai mulţi ani pentru autorizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, transmite AGERPRES.

Chile se alătură astfel statelor latino-americane precum Costa Rica, Ecuador, Columbia, Brazilia, Uruguay, Argentina.

Preluat de la: diez.md