iPiccy-collage-20.jpg
Voluntariatul capătă din ce în ce mai multă admirație în rândul tinerilor, iar familia voluntarilor din țară se mărește în fiecare zi, ceea ce ne bucură nespus. În acest sens, echipa #diez încearcă să facă cunoscute cât mai multe povești ale voluntarilor activi. Elis Procopii este o tânără de 18 ani, elevă la Liceul Teoretic „Alecu Russo” și voluntară la Grow me Up și la Centru Municipal de Tineret. „Lucrează pentru cauze, nu pentru aplauze” – acesta este mottoul care o motivează pe tânără să avanseze în lumea voluntariatului. De asemenea, activismul ei i-a adus titlul de „Cel mai activ voluntar al anului 2019”, fiind premiată cu o excursie la Iași.


# „Voluntariatul e un loc unde oamenii inspiră oameni”

Pentru Elis voluntariatul reprezintă un job al sufletului, un loc unde oamenii inspiră oameni. Voluntariatul i-a oferit tinerei mediul perfect pentru sufletul ei. „Mereu am simțit nevoia de a avea un contingent de persoane dragi sufletului alături, să lucrăm împreună, să motivăm și alți tineri să se implice cu tot sufletul în activități și să scape e bariere în comunicarea reciprocă.” Elis a spus că voluntariatul este pentru fiecare cheia succesului: „Se reliefează scopuri și apar oportunități și oameni frumoși în fața ta”.

Elis s-a alăturat cercului de voluntari sau, după cum spune tânăra, „nucleului de fericire” aproximativ cu un an în urmă, însă are deja o listă lungă de schimburi de experiență și activități la care a participat. „Totul a început când m-am întrebat dacă am făcut ceva ce m-a ajutat pe mine sau pe altcineva și exact atunci am aflat că Centrul Municipal de Tineret recrutează voluntari. Fiind confuză, dar interesată, am participat.” Elis a argumentat că schimbarea începe de la fiecare și în acest sens și-a asumat acea decizie.

# „Voluntariatul m-a ajutat să comunic liber în fața a zeci de oameni”

Tânăra ne-a mai povestit că simte o satisfacție enormă când face acțiuni de voluntariat, iar sesiunile de informare pentru tineri au ajutat-o să înțeleagă un lucru important: „Uneori, prin neștiință, poți fi chiar tu persoana care inspiră pe altcineva”.

„Toate activitățile în echipă mi-au deschis orizontul de dezvoltare, m-au ajutat să comunic liber și fără teamă în fața a zeci de persoane.” Acestea sunt doar unele dintre principalele beneficii ale voluntariatului din experiența tinerei.

# „Voluntariatul reprezintă corabia de salvare a societății”

Elis a menționat cu entuziasm că oamenii cu care se întâlnește pentru a discuta problemele tinerilor și pentru a căuta soluții rămân mereu în inima ei. „Aș vrea să transmit cumva emoțiile mele când mă revăd cu ei, dar e imposibil, căci mereu mă întreb: «Dacă nu aș fi făcut voluntariat, oare s-ar fi întâmplat să apară ei în viața mea?»”.

Întrebată care experiență din lumea voluntariatului a fost cea mai emoționantă din activitatea sa, tânăra a povestit despre momentul premierii cu titlu de „Cel mai activ voluntar al anului 2019”. Tânăra s-a bucurat enorm și și-a reamintit toate activitățile la care a participat în cadrul Centrului Municipal de Tineret Chișinău, încurajând, în acest sens, pe toți să nu se oprească niciodată din ceea ce fac.

# „Urez tinerilor inspirație și regăsire interioară”

Adresându-se tinerilor, Elis îi încurajează pe toți să se alăture minunatei lumi a voluntariatului. „Urez tinerilor inspirație și regăsire interioară. Întreabă-te dacă cu adevărat îți place ceea ce faci acum și realizează că mereu este loc pentru mai mult. Implică-te și tu și vei reuși, atâta tot.”

Autoare: Nicoleta Lisevici

Preluat de la: diez.md