pixel.png

Medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a declarat că în ultimul timp au apărut tot mai multe de cazuri de infecţie cu coronavirus care debutează cu simptome care nu sunt respiratorii.

Carmen Dorobăţ a declarat recent că durerile abdominale şi scaunele frecvente, dar şi durerile puternice de cap ar putea fi simptome ale infecţiei cu coronavirus, chiar dacă tusea şi febra lipsesc.

„Aş sublinia debutul atipic, pe care nu l-am întâlnit la tip, cum ar fi debutul digestiv şi debutul neurologic, cu manifestări precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij (senzaţia de ameţeală), care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar aceşti pacienţi au avut totuşi test pozitiv COVID”, a spus Carmen Dorobăţ, potrivit Digi24.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor anunţat în urmă cu câteva săptămâni lista simptomelor infecţiei cu coronavirus: febră şi frisoane (peste 38 de grade) tuse, scurtarea respiraţiei sau greutatea în a respire, oboseală, durere musculară, durere de cap, pierdere subită a mirosului şi gustului, durere de gât, congestie sau nasul curgător, greaţă, diaree.

<!– Ce divorţ în showbizul românesc! I-a prins goi în pat. Cine-i amanta? Aici vine bomba–> CITESTE PE EVZ.RO: Ce divorţ în showbizul românesc! I-a prins goi…
<!– Ion Țiriac ȘOCHEAZĂ toată România: Suntem oameni serioși sau vorbim numai prăpăstii?–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Ion Țiriac ȘOCHEAZĂ toată România: Suntem oameni…

Ordinea în care apar simptomele COVID-19, potrivit unui studiu 

Se ştie că semnul de debut al COVID-19 este adesea febra, potrivit unui studiu recent al Universităţii California de Sud.

Identificarea mai rapidă a pacienţilor ar putea reduce timpul de spitalizare”, explică Joseph Larsen, autorul principal al studiului.

Febra şi tusea sunt frecvent asociate multor altor afecţiuni respiratorii, inclusiv cu sindromul MERS (Middle East respiratory syndrome) şi SARS (severe acute respiratory syndrome), însă ordinea în care apar aceste manifestări şi alte simptome ale tractului gastrointestinal pot releva infecţia cu SARS-CoV-2, spun savanţii.

Tractul gastrointestinal superior şi cel inferior par să fie afectate de COVID-19 şi apar manifestări precum greaţa, vărsăturile, diareea, spre deosebire de SARS şi MERS, a completat Larsen.

„Ordinea în care apar simptomele este foarte importantă în cazul în care avem de-a face cu cicluri suprapuse de boli precum gripa, care coincid cu COVID-19. Dacă ştim cum progresează aceste afecţiuni şi cum le putem diferenţia, medicii pot identifica precoce pacienţii cu COVID-19 sau cu altă boală, luând astfel decizii de tratament mai bune, care pot preveni agravarea stării de sănătate a acestora”, a adăugat Peter Kuhn, profesor de medicină, inginerie biomedicală şi inginerie aerospaţială şi mecanică în cadrul USC.

40% dintre cei infectaţi cu coronavirus ar fi asimptomatici

Un număr mare de persoane diagnosticate cu virusul COVID-19, poate chiar 40%, conform anumitor estimări – nu dezvoltă niciodată simptome vizibile.

Practic, aceste persoane nu au febră, nu tuşesc şi nu dezvoltă dificultăţi de respiraţie în ciuda infecţiei cu COVID-19: „Există o mare dintre oamenii infectaţi cu noul coronavirus, care, deşi nu manifestă simptome, pe plan intern, suferă totuşi o multitudine de daune la nivelul anumitor organe, fără ca măcar să ştie despre acest lucru”, spune Eric Topol, cadru medical, fondator şi director al Institutului Scripps Translational Research Institute din California pentru WebMD.

Topol şi colegul său, Daniel Oran, au examinat recent dovezile medicale privind infecţiile asimptomatice. Cercetătorii care au studiat inima şi plămânii persoanelor care au fost testate pozitiv COVID-19, dar nu s-au simţit niciodată bolnave, au remarcat, totuşi, o serie de probleme. La nivelul plămânilor, oamenii de ştiinţă au raportat zone albe şi tulburi la pacienţii asimptomatici, acestea fiind observate de asemenea şi la pacienţii cu COVID-19 aflaţi în stare severă.

Pe parcursul a patru studii diferite efectuate asupra persoanelor cu infecţii asimptomatice, s-a aflat că aproximativ jumătate dintre pacienţi au suferit de această afecţiune, remarcată la tomografii.

 

 

Preluat de la: csid.ro