orig.jpg
În jur de 35.000 de lituanieni au format, duminică, un lanț uman care s-a întins pe 34 km din centrul capitalei Vilnius până la granița cu Belarus, în semn de solidaritate cu protestatarii din această țară și liderul opoziției, Svetlana Tsikhanouskaya, refugiată în Lituania, scrie Reuters.

„Puteți înțelege mai mult decât oricine altcineva, pentru că nu cu mult timp în urmă, ați trecut prin același lucru ca și noi acum”, a spus Tsikhanouskaya într-un discurs înregistrat, transmite Mediafax.

mediafax.ro

Aceasta nu a participat la eveniment din motive de securitate, a precizat echipa ei.

Dar au fost prezente personalități din Lituania, care și-au arătat susținerea față de cauza poporului belarus, ținând în mâini flori sau drapele ale țării vecine.

Tsikhanouskaya a fost principalul candidat al opoziției la alegerile din 9 august, când președintele Alexander Lukashenko a obținut victoria cu 80% din voturi, rezultat despre care adversarii spun că a fost fraudat, ceea ce a declanşat proteste imense împotriva lui.

Străzile din Minsk au fost din nou pline de manifestanți și duminică.

„Sunt mândru că națiunea mea a ascultat apelul şi a venit aici pentru a încuraja Belarusul”, a declarat președintele lituanian, Gitanas Nauseda. Adăugând următoarele: „Nu suntem indiferenți și niciodată nu vom fi indiferenți”.

news.ro

Ambasadorul SUA în Lituania, Robert S. Gilchrist, s-a aflat în lanțul uman, purtând steagul alb-roșu-alb, steagul Belarusului la începutul anilor 1990.

„Mesajul meu este că sunt încântat să mă alătur atâtor persoane care demonstrează o astfel de unitate cu oamenii din Belarus”, a declarat ambasadorul.

Lanțul uman a marcat aniversarea unui protest în masă împotriva guvernării sovietice la 23 august 1989, când 2 milioane de oameni s-au unit cu armele în cele trei state baltice: Estonia, Letonia și Lituania.

Preluat de la: diez.md